Rechtbank Haarlem


Gemeente moet zich opnieuw buigen over coffeeshop Nieuw-Vennep

Haarlem , 22-11-2011

De rechtbank Haarlem, sector bestuursrecht heeft het volgende besloten in de zaak over de vestiging van een coffeeshop in Nieuw-Vennep. De gemeentelijke besluitvorming die de vestiging van de coffeeshop in Nieuw-Vennep mogelijk moet maken, valt uiteen in:
1) twee besluiten van B&W, te weten de ontheffing en de reguliere bouwvergunning;

2) de twee (deel)besluiten van de burgemeester, te weten de voor de periode van een jaar afgegeven exploitatievergunning en een gedoogverklaring, eveneens voor de duur van een jaar.

Nu de verkoop van softdrugs niet rechtstreeks planologisch kan worden gereguleerd, omdat deze activiteit volgens de Opiumwet is verboden, mogen B&W bij de toetsing van het bouwplan aan het bestemmingplan niet een coffeeshop als uitgangspunt nemen. B&W dienen uit te gaan van een legale functie met een gelijke ruimtelijke uitstraling, zoals een café of snackbar. Daaruit volgt dat B&W ook dienen te toetsen aan het op een dergelijke functie van toepassing zijnde beleid, in dit geval het horecabeleid, in plaats van uitsluitend de Nota ruimtelijke criteria voor de vestiging van coffeeshops. Dat is van belang omdat ter plaatse zonder voorbehoud een horecagelegenheid wordt toegestaan, terwijl de bestemde locatie niet in het horecaontwikkelgebied is gelegen.

Het besluit van B&W is niet met de vereiste zorgvuldigheid genomen en er ontbreekt een deugdelijke motivering. Nu het besluit tot verlening van ontheffing van het bestemmingsplan geen stand kan houden, moeten ook de bouwvergunning en exploitatievergunning worden vernietigd. De gedoogverklaring van de burgemeester op grond van de Opiumwet wordt eveneens vernietigd, nu voor deze een nadere motivering nodig is. De burgemeester dient het ged ogen alsnog te toetsen aan de Nota ruimtelijke criteria voor de vestiging van coffeeshops. Uitspraken: BU5194

Zie het origineel