Gemeente Eindhoven

Beatrixoord wordt weer natuur

Beatrixoord, het voormalig asielzoekerscentrum aan de Oirschotsedijk, wordt teruggegeven aan de natuur. Het terrein plus de gebouwen van het azc zijn per 21 november aan de gemeente overgedragen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeente start per direct met de sloop van de gebouwen, waarna het terrein (circa 6,5 hectare) in het kader van bos- en natuurcompensatie weer groen wordt.

Wereldniveau

Beatrixoord valt binnen het gebied Landelijk Strijp, een onderdeel van Brainport Avenue. Dit gebied moet een rol gaan spelen op wereldniveau, met de Brainport Innovatie Campus (BIC) als grote motor. Het totale gebied wordt getransformeerd tot een vernieuwende omgeving waarin synergie ontstaat tussen kenniswerkers, stedelingen en de groene ruimte. Het biedt zowel een innovatief vestigingsklimaat voor hightechbedrijven, als een aantrekkelijk parklandschap voor het Eindhovense publiek. Over de BIC moet overigens nog besluitvorming plaatsvinden.

Tijdelijk vertrek

Sinds 1991 maakte het COA gebruik van het centrum op Beatrixoord. Het asielzoekerscentrum is formeel gesloten op 1 november 2011. Vanaf september zijn er al geen asielzoekers meer gehuisvest. Het vertrek is tijdelijk van aard. Het COA zoekt momenteel naar mogelijkheden voor een nieuwe locatie binnen Eindhoven. De gemeente ondersteunt de organisatie bij deze zoektocht.

De tijdelijke aanwezigheid van het asielzoekerscentrum zorgt dat de geschiedenis van Beatrixoord verbonden zal blijven met de indringende verhalen uit de vluchtelingenproblematiek. Momenteel wordt nog nagedacht over de manier waarop de herinnering aan deze periode vorm moet krijgen, binnen de nieuwe invulling van Beatrixoord.