CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

CIDI krijgt nazaat Anne Frankboom

di 22-11-2011

Een gulle gever uit Den Haag die in het bezit was van een nazaat van de boom waarop ooit Anne Frank uitkeek vanuit haar onderduiksdres in Amsterdam, heeft besloten zijn drie jaar oude boom te schenken aan het CIDI.

Toen de ruim 170 jaar oude kastanjeboom in de tuin van het Anne Frankhuis in 2005 ernstig ziek bleek, werd er een stalen harnas aagebracht om de boom te redden. De donateur was destijds getuige van deze reddingsoperatie en besloot twee kastanjes mee te nemen naar huis. Pas twee jaar later begon er een boom te groeien, die inmiddels een hoogte van drie meter heeft bereikt. Omdat de eigenaar zijn boom een mooie bestemming gunt en niet wil dat de toekomstige eigenaren van zijn huis vergeten om wat voor boom het gaat, heeft hij besloten de boom te doneren aan het CIDI.

De boom verwierf na de Tweede Wereldoorlog beroemdheid door de vermeldingen in het dagboek van Anne Frank. Op 13 mei 1944 schreef zij: "Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met baderen en veel mooier dan verleden jaar."Het kind van deze boom staat nu in zijn nieuwe thuis, op het terras van het CIDI-kantoor.