Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Mistige dagen verklaard
22 november 2011 - Een periode met in een groot deel van het land drie of vier dagen achtereen hardnekkige mist komt niet vaak voor. De afgelopen dagen zat er nauwelijks beweging in de atmosfeer waardoor het mistgebied nauwelijks van plaats veranderde. Hogedrukgebieden zorgen deze herfst voortdurend voor uitzonderlijk droog en rustig weer. Jaarlijks aantal mistdagen in Nederland (Bron: KNMI, Bosatlas van het klimaat, 2011)
Jaarlijks aantal mistdagen in Nederland (Bron: KNMI, Bosatlas van het klimaat, 2011)
Het onstuimige en wisselvalige weer, dat ook karakteristiek is voor de herfst, laat nog even op zich wachten. Aan het einde van de week neemt de wind wel toe en kan er ook weer eens wat regen vallen. Grote hoeveelheden worden echter vooralsnog niet verwacht.

De mist van de afgelopen dagen ontstond door uitstraling rond zonsondergang. Daardoor kon de vochtige lucht voldoende afkoelen om mist te vormen. In de afgelopen nacht trok een gebied met wolken vanuit België ons land binnen waardoor de uitstraling werd getemperd en de mist vanuit het zuiden langzaam begon op te lossen. De mist is dus minder geworden maar ook de komende paar dagen kan zich op een aantal plaatsen nog mist vormen.

Regionale verschillen
Bij mistig weer zoals de laatste dagen kunnen regionaal de verschillen bijzonder groot zijn. Daar waar de mist optrekt kan de zon doorbreken en dan loopt de temperatuur snel op. Zo was het de afgelopen dagen in het zuiden van Limburg, dat profiteerde van een groot gebied met opklaringen boven Duitsland en België, bij zonnig weer 12 à 13 graden, terwijl de temperatuur elders in het land in de mist veel niet hoger kwam dan 2 tot 5 graden.

Op satellietbeelden is te zien hoe het wolkendek dat de uitstraling tempert waardoor de mist oplost vanuit het zuiden ons land binnenkomt (Bron: KNMI)
Op satellietbeelden is te zien hoe het wolkendek dat de uitstraling tempert waardoor de mist oplost vanuit het zuiden ons land binnenkomt (Bron: KNMI)
Minder dan 50 meter zicht
Mist is beperking van het zicht door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes. Er is pas sprake van mist als het zicht aan het aardoppervlak minder dan 1000 meter bedraagt. Bij dichte mist, die zeer hinderlijk kan zijn voor het verkeer op de weg, in de lucht en op het water, is het zicht minder dan 200 meter. Weerkundigen spreken van zeer dichte mist als het zicht minder is dan 50 meter. De afgelopen dagen zijn dergelijke zichtwaarden op verschillende plaatsen gemeten.

De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals begroeiing, reliëf en de nabijheid van open water. Mist ontstaat bij voorkeur in de buurt van sloten of boven laaggelegen weilanden. In de buurt van snelwegen is het zicht vaak wat beter dan daarbuiten doordat de auto's warmte en wervelingen produceren die de mist een beetje doen oplossen. In een landelijke omgeving is het zicht vaak het slechtst. Dat gebeurt bij rustig weer in hogedrukgebieden met vochtige lucht. Een beetje wind kan zorgen voor verplaatsing van een heel mistgebied, waardoor het zicht in een bepaalde omgeving opeens kan veranderen.

Mistklimaat
De kans op mist is het grootst tussen oktober en januari, vooral na zonsondergang en met name vlak vóór zonsopkomst. In het binnenland telt een maand in het mistseizoen acht tot tien mistdagen, aan zee vijf tot zeven. In het voorjaar en in de zomer is het aantal mistdagen ongeveer de helft van dat in de herfst. Bovendien lost de mist na zonsopkomst door de warmte `s zomers veel sneller op. In de zomer blijft de mistduur beperkt tot hooguit een paar uur, terwijl mist in het najaar of de winter de hele dag kan blijven hangen.

Kenniscentrum over mist
In het Kenniscentrum gaan we nader in op het fenomeen mist, hoe de verschillende soorten mist ontstaan, hoe hardnekkig mist kan zijn, waardoor regionale verschillen ontstaan en hoe mist wordt gemeten.

http://www.knmi.nl/cms/content/102325/mist

---

Op satellietbeelden is te zien hoe het wolkendek dat de uitstraling tempert waardoor de mist oplost vanuit het zuiden ons land binnenkomt (Bron: KNMI) Eerste uitgave: 22-11-11