Erasmus Universiteit Rotterdam

Lichaamshouding beïnvloedt schatten van hoeveelheden

`Naar links leunen maakt de Eiffeltoren mentaal kleiner'

Lichaamshouding kan invloed hebben op het schatten van hoeveelheden, zoals grootte, aantallen of percentages. Wanneer mensen bijvoorbeeld wordt gevraagd naar de hoogte van de Eiffeltoren dan schatten zij, wanneer zij naar links leunen, deze hoogte lager in dan wanneer zij naar rechts leunen. Dit is de conclusie van Anita Eerland, MSc, Tulio Guadalupe, MSc en prof.dr. Rolf Zwaan, onderzoekers van het Instituut voor Psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Hun onderzoek `Leaning to the Left Makes the Eiffel Tower Seem Smaller: Posture-Modulated Estimation' wordt volgende maand in Psychological Science gepubliceerd.

Mensen integreren bij interne besluitvorming, net als bij andere cognitieve processen, veel informatie. Deze informatie is afkomstig van verschillende bronnen, zoals het geheugen, de verbeelding en lichaam, als de lichaamshouding.

Het onderzoek naar de rol van het lichaam hierbij staat nog in de kinderschoenen. Eerland, Guadalupe en Zwaan onderzochten de invloed van lichaamshouding op het schatten van hoeveelheden. Dat gebeurde in twee experimenten. In dit onderzoek stonden mensen op een zogenaamd Wii(TM) Balance Board terwijl zij 39 zogenaamde schattingsvragen beantwoorden. Het ging bij de experimenten om vragen als `Hoe hoog is de Eiffeltoren?', `Hoeveel meren zijn er in Finland?' en `Wat is het alcoholpercentage van whisky?'. Tegelijkertijd werd hun lichaamshouding gemanipuleerd. Mensen dachten dat zij rechtop stonden, maar in werkelijkheid leunden zij een beetje naar links of naar rechts. De proefpersonen waren zich niet bewust van deze manipulatie.

Invloed lichaamshouding
De onderzoekers veronderstelden dat wanneer mensen het precieze antwoord op de schattingsvragen niet zouden weten, hun lichaamshouding hierop wellicht van invloed zou zijn. Dit bleek inderdaad het geval. Uit de experimenten bleek onder meer dat mensen de hoogte van de Eiffeltoren naar links leunend lager inschatten dan bij het naar rechts overhellen.

Een mogelijke verklaring voor de onderzoeksresultaten kan volgens de onderzoekers worden gevonden in het idee van de mental number line. Deze theorie stelt dat als mensen aan getallen denken, zij deze mentaal langs een lijn plaatsen. Hierbij worden kleine getallen links geplaatst en grote getallen rechts. Eerland, Guadalupe en Zwaan denken dat de lichaamshouding die mensen aannamen in het onderzoek de linker- of rechterkant van deze mentale getallenlijn activeert - en daarmee ook (relatief) kleine of grote getallen. Wel vermoeden zij dat lichaamshouding geen invloed zal hebben wanneer mensen het antwoord op een vraag gewoon weten.

Het APS-tijdschrift Psychological Science, waarin het artikel wordt gepubliceerd, heeft de hoogste ranking van empirische tijdschriften in de psychologie.