Raad voor de Rechtspraak


'Rechter volgt wél eis OM bij geweld tegen politie'

Den Haag , 22-11-2011

Bij geweld tegen politie en hulpverleners volgen rechters bijna altijd de door het Openbaar Ministerie geëiste straf. De opgelegde straffen bedragen gemiddeld 93 procent van de strafeis en ook in de strafkeuze wordt het OM vrijwel altijd gevolgd. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Tilburg, dat vorig jaar werd gedaan in opdracht van de Raad voor de rechtspraak.

Debat

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de aanpak van geweld tegen ambtenaren. De strafeis bij agressie tegen ambtenaren is sinds dit jaar twee keer zo hoog als in reguliere geweldszaken. Gisteren suggereerde SP-kamerlid Ronald van Raak dat deze eis vaak niet gevolgd zou worden door rechters.

Analyse strafdossiers

Woordvoerder van de Raad voor de rechtspraak Michiel Boer wijst erop dat uit feitelijk onderzoek het tegendeel blijkt. "Onderzoekers hebben een analyse gemaakt van honderden strafdossiers van de rechtbanken Haarlem, Arnhem, Rotterdam en Roermond. Wat bleek? In bijna alle gevallen van geweld tegen ambtenaren volgt de strafrechter de eis van het OM", aldus Boer.

Vaker celstraf

In slechts 7 procent van de zaken waarin politiefunctionarissen het slachtoffer waren, legden rechters een lagere straf op dan door het OM was geëist. Bovendien kiezen rechters beduidend vaker voor een celstraf en minder vaak voor een taakstraf of boete. In 32 procent van de gevallen legden rechters een celstraf op als het slachtoffer bij de politie werkte, tegenover 13 procent bij een `burgerslachtoffer'.

Lees hier het hele onderzoek.

Zie het origineel