Academisch ziekenhuis Maastricht

Verlichting verlengt slaapduur ziekenhuispatiënten Publicatiedatum: 21-11-2011 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 21-11-2011

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) heeft in samenwerking met Philips onderzoek verricht naar het effect van verlichting op het slaap- en waakritme van hartpatiënten.

Het onderzoek toont aan dat na zeven dagen op een kamer met HealWell, een nieuw verlichtingssysteem van Philips dat de natuurlijke dag-nacht cyclus van buiten nabootst, deze patiënten gemiddeld zo'n 8% langer slapen. Na een week op een kamer met standaardverlichting daarentegen, blijkt de slaapduur van patiënten juist iets verminderd te zijn ten opzichte van de eerste nacht.

Slaap onmisbaar in herstelproces Bestaand wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoge lichtniveaus overdag helpen bij het reguleren van de menselijke biologische klok en het slaap- en waakritme. Indien het bioritme van mensen niet optimaal is, kan dit slaap verstoren en kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Philips HealWell combineert de positieve biologische effecten van natuurlijk daglicht met het creëren van een aangename sfeer in de ziekenhuiskamer. Dit heeft positief effect op de slaapregulering van de patiënt en ondersteunt op deze manier het bioritme van de patiënt, hetgeen belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt. Ook biedt HealWell de mogelijkheid aan patiënten om vanaf hun bed een aangename sfeer te realiseren en aan zorgverleners om optimaal werklicht te creëren.

Verbeteringen Significante verbeteringen zijn aangetoond in het onderzoek: de tijd om in slaap te vallen wordt met circa 30% verkort gaande van de eerste naar de zevende nacht en tegelijkertijd neemt de nachtelijke slaapduur toe met gemiddeld 8%. Dit houdt in dat een patiënt gemiddeld dan in totaal zo'n 30 minuten langer slaapt. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat patiënten het bijzonder prettig vinden zelf de sfeerverlichting te kunnen kiezen. Ook het verzorgend personeel is zeer tevreden over Philips HealWell verlichting, vanwege onder meer de betere lichtverdeling over het hele bed zonder hinderlijke schaduwen.

Het onderzoek Het Maastricht UMC+, het Clinical Trial Center Maastricht en de Universiteit Maastricht hebben ruim negen maanden onderzoek gedaan naar de effecten van Philips HealWell op slaap en welzijn van patiënten. Het dynamische lichtsysteem werd geplaatst in een aantal ziekenhuiskamers op de afdeling Cardiologie. Aan het onderzoek namen meer dan 100 hartpatiënten deel, waarbij één groep werd verpleegd in ziekenhuiskamers met het Philips HealWell-systeem en de kamers van de controlegroep waren voorzien van standaardverlichting. Het is nog te vroeg om klinische uitspraken te doen over de genezingseffecten van HealWell, maar het veldonderzoek laat positieve, overtuigende resultaten zien.

Cardioloog "Wij kunnen nu met de onderzoeksresultaten van de Philips HealWell zeggen dat beter licht overdag, patiënten 's nachts langer laat slapen", zegt dr Petra Kuijpers, cardioloog bij het Maastricht UMC+. "De geestelijke gesteldheid is een belangrijke factor die de prognose van hartpatiënten beïnvloedt, en licht zou daarop een positieve invloed kunnen hebben, evenals op de gezondheid op lange termijn van de patiënt. Dit is echter nog een gebied dat verder onderzoek vereist. De positieve uitkomsten van het validatieonderzoek demonstreren in elk geval de waarde van de HealWell lichtoplossing om ons te helpen bij het verbeteren van de heilzame omgeving en het ondersteunen van het herstel van onze patiënten."

HealWell Philips HealWell is een lichtsysteem dat geïnstalleerd wordt in een ziekenhuiskamer. HealWell produceert geleidelijk veranderende lichtniveaus gedurende de dag, vergelijkbaar met het verloop van licht buiten op een zonnige dag en beïnvloedt daarmee slaap en stemming. Het scheppen van een heilzame omgeving is van toenemend belang voor gezondheidsinstellingen, om het verblijf van patiënten te veraangenamen en de genezing zo veel mogelijk te ondersteunen.

"Het onderzoek van HealWell met Maastricht UMC+ sluit aan bij de bevindingen van eerdere onderzoeken waarin positieve effecten van licht op de gezondheid, stemming en welzijn zijn gevonden, niet alleen bij mensen in een zorgomgeving, maar ook bij gezonde mensen", zegt dr Luc Schlangen, Senior Principal Scientist bij Philips Lighting. "Het Maastrichts onderzoek is de eerste van een reeks onderzoeken die al gaande zijn of in voorbereiding zijn bij ziekenhuizen, zoals in de nieuwe intensive care unit van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch en de afdeling Hematologie van het Erasmusziekenhuis in Rotterdam. De verkregen inzichten in patiënt- en zorgverlenerservaringen gebruiken wij om zinvolle innovaties te ontwikkelen die de levens van mensen verbeteren."