Uitgeverij Bert Bakker

A.Th. van Deursen overleden

Van Deursen Op 21 november is A.Th. van Deursen overleden, een van de grootste historici van ons land, die met zijn grote kennis van de zestiende en zeventiende eeuw ons beeld van die periode voorgoed heeft veranderd.

Precies twintig jaar geleden, in 1991, gaf Prometheus/Bert Bakker voor het eerst een boek van Van Deursen uit: Mensen van klein vermogen. Het kopergeld van de Gouden Eeuw, eigenlijk een bundeling van vier boeken die in de jaren daarvoor waren verschenen. In 1994 publiceerde hij Een dorp in de polder: Graft in de zeventiende eeuw, waarmee hij, enkele jaren voor zijn emeritaat, een enorm publiek bereikte. In de jaren daarna volgden onder meer de biografie Maurits van Nassau, 1567-1625: de winnaar die faalde, De last van veel geluk: de geschiedenis van Nederland, 1555-1702, Een hoeksteen in het verzuild bestel: de Vrije Universiteit 1880-2005, De geest is meer dan het lichaam: opstellen over geschiedenis en cultuur, samengesteld door Ton van der Schans, en, zes weken voor zijn overlijden, In Katwijk is alles anders: een christelijk dorp ontmoet de wereld 1940-2005. Bijna al deze boeken zijn continu in druk gebleven en nog steeds leverbaar.

De uitgeverij is Arie van Deursen dankbaar voor zijn schitterende boeken en zijn bevordering van de historische wetenschapsbeoefening in Nederland. Wij verliezen een groot en beminnelijk auteur.

Foto: © Ernst van Deursen