Wetterskip Fryslan start met bouw gemaal Vijfhuizen

Persbericht van Wetterskip Fryslan

Wetterskip Fryslan start medio 2012 met de bouw van een visvriendelijk gemaal bij de zeedijk ten noordwesten van Hallum. Het nieuwe gemaal wordt ingepast in de zeedijk.
Het ontwerp is robuust, duurzaam, transparant en toegankelijk. Vanaf de zeedijk hebben bezoekers een mooie doorkijk door het gemaal en een prachtig uitzicht over het buitendijkse gebied dat hier bij het Noorderleeg op zijn breedst is.

Gebiedsontwikkeling Ferwerderadiel
In het project Vijfhuizen werkt Wetterskip Fryslan samen met de integrale gebiedsontwikkeling Ferwerderadiel Fernijt. Hierbij worden doelen gerealiseerd op het gebied van landbouw, water, infrastructuur, recreatie en toerisme en natuur.

Integraal project
De bouw van gemaal Vijfhuizen maakt onderdeel uit van een integraal project. Met dit project wordt de waterhuishouding binnendijks verbeterd en buitendijks een zoet-zout-waterovergang gerealiseerd. Het gemaal krijgt een vispassage, zodat vissen ongeschonden heen en weer kunnen zwemmen van het Waddengebied naar de binnendijkse wateren. Zo wordt de vismigratie tussen zoet en zout water bevorderd en levert Wetterskip Fryslan een bijdrage aan een gezonde visstand. Naast deze waterhuishoudkundige doelen worden landbouwkundige doelen gerealiseerd door een verbetering van waterbeheersing en infrastructuur.

Start uitvoering 2012
Momenteel werkt Wetterskip aan de definitieve uitwerking van het ontwerp-projectplan. Dit plan heeft in mei-juni 2011 ter inzage gelegen in het kader van de Waterwet. De uitwerking vindt plaats op basis van de uitkomsten van benodigde vooronderzoeken en verdere afstemming met betrokkenen. De verwachting is dat in het voorjaar van 2012 het definitieve projectplan wordt vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslan. Medio 2012 wordt dan gestart met de uitvoering van het project. Op 20 december besluit het Algemeen Bestuur van Wetterskip Fryslan over het bijbehorende krediet van 1,5 miljoen. Het totale plan, inclusief de doelen van de gebiedsontwikkeling, heeft een omvang van 12 miljoen euro en wordt, naast Wetterskip Fryslan, gefinancierd door Waddenfonds, Rijkswaterstaat, POP-gelden van de provincie Fryslan en de gemeente Ferwerderadiel.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.wetterskipfryslan.nl
Bijlage:
* pb_11_68 wetterskip frysln start bouw gemaal vijfhuizenpdf




Razende Robot Reporter