Universiteit Leiden

Pannenkoek à la robot

Kan een robot pannenkoeken bakken? Als het aan cognitief psycholoog Bernhard Hommel ligt wel. Door robots te voorzien van een cognitief controlesysteem, worden ze almaar slimmer via interactie met internet. En dat is de toekomst. Roboticaprojecten in zeven Europese landen werken samen aan dit interdisciplinaire project, met een Europese subsidie van ⬠7.2 miljoen.

Robot is meer dan ICT

Robot bakt pannenkoek met webinstructies van wikihow.com

Robot bakt pannenkoek met webinstructies van wikihow.com

Robots zijn niet slechts het terrein van de ict-er. Ook de cognitieve psychologie houdt zich bezig met de âhumanoïdeâ robot, een apparaat dat vanaf het middel tamelijk menselijk lijkt en dat in plaats van benen wieltjes heeft. Deze âmenselijkeâ robots worden uitgerust met een cognitief controlesysteem dat is gebaseerd op Hommelâs sensomotorische theorie van de menselijke cognitie.

Webrecept

Zoân cognitief controlesysteem maakt het voor de robots mogelijk om informatie die beschikbaar is op internet om te zetten in gedrag. Denk daarbij aan webinstructies, online woordenboeken en encyclopedieën. Een huishoudrobot kan zo bijvoorbeeld eenvoudige gerechten leren koken op basis van webrecepten.

Sensomotorische theorie van de menselijke cognitie Herkenning en sensomotorische aansturing zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat heet âaffordanceâ. Een mens heeft bij wat hij ziet, hoort of voelt meteen door wat hij ermee kan doen. Omgekeerd gaat het ook op. Bij een handeling wordt alles meteen zo ingesteld dat de waarneming op scherp wordt gezet. Op deze manier informeren en structureren actie en verwerking elkaar. Hommel: We bouwen in de robot een cognitief systeem op basis van die âaffordanceâ. Het oog van de robot neemt van alles waar, en de vraag is hoe je de relevante gegevens kunt identificeren.
Robots worden steeds menselijker

Robots in de zorg

Bernhard Hommel

Bernhard Hommel

Het cognitieve controlesysteem maakt robots niet alleen slimmer, ze leren bovendien succesvol omgaan met nieuwe uitdagingen. En ze zijn leuker en aangenamer voor mensen om mee samen te werken, wat dan weer de acceptatie van huishoudelijke robots verhoogt. Hommel: 'Bedenk zelf maar wat je liever in huis hebt: een soort industrierobot met maar één arm of eentje die je aankijkt en op je reageert.' Volgens Hommel is het heel belangrijk dat dit soort robots acceptabel is voor mensen. Dat is een belangrijke stap in de continue ontwikkeling van âhumanoïdeâ robots. Acceptatie draagt bij aan de maatschappelijke en industriële waardering van wetenschappelijke kennis over cognitie. Ook de inzet van robots in de zorg en voor de ondersteuning van senioren wordt daardoor realistischer.

'Robots soms nu al socialer'

Hommel: âSommige robots gedragen zich nu al socialer en menselijker dan sommige medemensen.'

âLarge-scale integrating projectâ subsidie

Prof.dr. Bernhard Hommel heeft voor dit interdisciplinaire samenwerkingsproject een subsidie ter grootte van ⬠7.2 miljoen van de Europese Commissie ontvangen, samen met zes robotica labs uit:
* België

* Duitsland

* Frankrijk

* Griekenland

* Zweden

* Zwitserland

en het robotica bedrijf Aldebaran Robotics.Â

Titel:'Web-enabled and Experience-based Cognitive Robots that Learn Complex Everyday Manipulation'