Provincie Noord-Holland

Provincie staat Rundveemuseum Opmeer toe

22 november 2011 -

Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten de gemeente Opmeer toestemming te geven voor het realiseren van een Rundveemuseum.

Het Rundveemuseum bestaat uit een traditioneel ogende potstal met aangebouwde hooibergachtige bebouwing voor specifieke oude rundveerassen. Omdat de bebouwing deels buiten bestaand bebouwd gebied komt, heeft de gemeente ontheffing aangevraagd.

Verstedelijking buiten bestaand bebouwd gebied is alleen toegestaan als nut en noodzaak zijn aangetoond en de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) GS positief heeft geadviseerd ten aanzien van de ruimtelijke inpassing. Aan beide voorwaarden is voldaan. Het gaat om een bestaande historische boerderij aan de Schoolstraat 43 in het bebouwingslint van de kern Aartswoud waar een potstal en wagenberging bijgebouwd worden. Deze agrarische bebouwing kan niet binnenstedelijk worden gerealiseerd en versterkt de leefbaarheid van het dorp.

De nieuwe bebouwing zal dienen als stal voor ongeveer 10 koeien en mogelijk enkele kalfjes van specifiek oude rundveerassen. Daarnaast worden een ontvangstruimte voor het geven van informatie over de historie van het veehouderijbedrijf en een wagenberging voor het materieel dat hoort bij een veehouderij gerealiseerd.

De bestaande boerderij wordt verbouwd voor bewoners met een verstandelijke beperking, die als dagbesteding het vee zullen verzorgen.

De ARO heeft het plan besproken en een aantal aanbevelingen gedaan. De initiatiefnemer heeft het advies van de ARO gevolgd en het plan hierop aangepast. Zo wordt de situering van de gebouwen gerelateerd aan de bestaande boerderij, waarbij rekening wordt gehouden met de kavelrichting en zichtlijnen.

---