Gemeente Binnenmaas

Schoonebeekers voor Hoekschewaards Landschap

Hoekschewaards Landschap (HWL) is een schaapskudde rijker. Gisteren kwamen 10 Schoonebeeker schapen aan in de Hoeksche Waard. Ze gaan een rol spelen in de voorlichting die HWL gaat geven over het beheer van de bloemdijken. Met de keuze voor dit ras wordt ook een bijdrage geleverd aan de in stand houding van een stukje levend erfgoed.

HWL beheert tientallen hectares bloemdijken. Een gevarieerd planten- en dierenleven is hierbij het doel. Het beheer bestaat uit maaien en het afvoeren van het maaisel en beweiding met schapen. Bij het beheer wordt nauw samengewerkt met boeren en een professionele schapenhouder verzorgt de beweiding.

De dijken behoren tot de kernkwaliteiten van ons Nationaal Landschap en het beleid voor de streek geeft aan dat de dijken een op biodiversiteit gericht beheer moeten krijgen. HWL heeft hier veel ervaring mee en gaat de komende tijd hierover voorlichting geven aan de jeugd en de bezoekers van het Nationaal Landschap Centrum. Voor dit doel is een kleine kudde Schoonebeekers aangeschaft. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door provinciale en europese subsidie.

HWL wil hierdoor ook meewerken aan de in stand houding van een oud huisdierras. Voor zover bekend is er geen oud Hoekschewaards schapenras en de Schoonebeeker is het zeldzaamste Nederlandse schapenras. Met zijn veelkleurigheid, typische Romeinse gebogen neus, harige vacht en hoge benen is het een opvallende verschijning.

Nadere informatie:

Over het ras: http://www.drentsheideschaap.nl/
Over Beheer: Cees Mesker 06-12966131
Over educatie: Joost Kievit 078-6731522
Foto locatie: in overleg met Cees Mesker

Dit is een persbericht van Stichting Hoekschewaards Landschap

22-11-2011