Artsen zonder Grenzen

DR Congo: Artsen zonder Grenzen opnieuw aangevallen

22-11-2011

Op 21 november vond een nachtelijke aanval plaats op het Artsen zonder Grenzen team in Masisi, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (provincie Noord-Kivu). Artsen zonder Grenzen veroordeelt deze aanval ten sterkste. De aanval noodzaakt ons een deel van onze activiteiten in de regio op te schorten. We spreken onze zorgen uit over het lot van onze patiënten.

Aanval woonterrein Artsen zonder Grenzen

In de nacht van 20 op 21 november drongen gewapende mannen op gewelddadige manier het woonterrein van Artsen zonder Grenzen binnen en openden zij het vuur. Een lid van het team (die niet de Nederlandse nationaliteit heeft) is daarbij gewond geraakt aan de schouder. Dankzij de hulp van zijn collega's is zijn toestand nu stabiel.

Mobiele hulpposten opgeschort

Om de veiligheid van haar teams te verzekeren heeft Artsen zonder Grenzen haar mobiele hulpposten moeten opschorten. Desondanks zullen we een beperkte spoeddienst blijven uitvoeren in het algemeen ziekenhuis van Masisi.

Hulpverlening gehinderd

Artsen zonder Grenzen betreurt dit geweld; het ondermijnt de hulpverlening aan mensen die hulp hard nodig hebben. `Naast de schok die ons team onderging verhindert dit incident ons ervan naar afgelegen plaatsen te gaan om medische hulp te verlenen en is het in feite de plaatselijke bevolking die hieronder lijdt,' zegt Gaël Hankenne, hulpcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Congo.

Eerdere aanvallen

De aanval van afgelopen maandag is niet de eerste keer dit jaar dat Artsen zonder Grenzen het doelwit is van aanvallen in de Democratische Republiek Congo. In april 2011 liepen twee medewerkers in Zuid-Kivu schotwonden op; ook hier waren we daardoor genoodzaakt een deel van onze activiteiten in de regio tijdelijk stop te zetten. Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in de Congo. Het is een van de grootste projecten van Artsen zonder Grenzen wereldwijd. Onze teams bieden primaire en gespecialiseerde gezondheidszorg in ziekenhuizen, gezondheidscentra en mobiele hulpposten door het hele land.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2007 in Masisi. Onze hulpverleners bieden secondaire gezondheidszorg in het algemeen ziekenhuis van Masisi, daarnaast werken zij in gezondheidsposten in Masisi en Nyabiondo. Daarnaast hebben wij een systeem van mobiele hulpposten opgezet om medische zorg te kunnen bieden aan de Congolese vluchtelingen in de kampen van Bukombo en in gebieden waar onveiligheid heerst. Vorig jaar voerde Artsen zonder Grenzen in de regio van Masisi 108.952 consultaties en 1.783 chirurgische ingrepen uit.