Vraag naar lichte balsemingen zet door:

Persbericht van DELA Coöperatie

DELA wordt regelmatig gevraagd door lokale ondernemers

Eindhoven, 22 november 2011 - Het aantal uitgevoerde lichte balsemingen in Nederland stijgt. Coöperatie DELA voert 80 procent van alle balsemingen in Nederland uit. Sinds begin dit jaar heeft DELA 1.000 lichte balsemingen verzorgd. Bijzonder is dat ook lokale ondernemers regelmatig een beroep doen op de kennis en ervaring van DELA. Lichte balseming (thanatopraxie) is pas sinds januari 2010 toegestaan en mag alleen door thanatopracteurs worden uitgevoerd.

Persoonlijker
Een jaar geleden voorspelde DELA reeds dat lichte balseming een trend zou worden. Martin Kersbergen van DELA: 'Ik verwacht dat we aan het eind van dit jaar de behandeling zo'n 1.200 keer hebben uitgevoerd. Steeds meer mensen raken bekend met de methode en de voordelen ervan.' Bij lichte balseming zorgt een vloeistof er voor dat een lichaam circa tien dagen zonder koeling mooi blijft en er natuurlijk uit blijft zien. 'Dit maakt het afscheid en de herinneringen aan het afscheid voor nabestaanden minder confronterend en persoonlijker. Het lijkt namelijk alsof hun dierbare ligt te slapen,' aldus Kersbergen.

Intensieve opleiding
Veel lokale uitvaartondernemers mogen lichte balseming niet uitvoeren. Het ontbreekt hen aan personeel en faciliteiten om de behandeling uit te mogen voeren. Lichte balseming mag alleen door gediplomeerde thanatopracteurs worden uitgevoerd. DELA leidde al voor de wetswijziging van 1 januari 2010 mensen op. De opleiding tot thanatopracteur is intensief en kostbaar. Praktijkervaring werd in het buitenland opgedaan, omdat het in Nederland nog niet was toegestaan.

Prognose
Op dit moment helpt DELA regelmatig lokale ondernemers om lichte balseming toe te passen wanneer nabestaanden daar bij een lokale ondernemer om vragen. Kersbergen: 'Het laat zien dat binnen de branche de wens van nabestaanden centraal staat en ondernemers elkaar opzoeken om die wens zo goed mogelijk uit te voeren. We proberen dan altijd te helpen. In 2012 verwachten we dat het aantal lichte balsemingen stijgt. Kersbergen: 'De ervaringen zijn zeer positief en dat wordt doorverteld. Veel verzoeken ontstaan dan ook dankzij aanbevelingen. Wat meespeelt is dat de behandeling nauwelijks duurder is dan het koelen van een lichaam.'

Over DELA
Zo'n 200 vestigingen, 1.700 medewerkers en meer dan 3 miljoen verzekerden maken de coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al bijna 75 jaar tegen een eerlijke prijs met repatriëring, opvang, begrafenis, crematie, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen. Het is DELA's ambitie dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Nabestaanden waarderen de dienstverlening met een negen. DELA heeft het Keurmerk Uitvaartzorg, het Privacy Waarborg en het Keurmerk Klantgericht Verzekeren.

Links:
http://www.dela.nl/over-dela/pers-en-nieuws/20111122-vraag-naar-lichte- balsemingen-zet-door



Razende Robot Reporter