Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Uitreiking HBD-Kansenkaart Leeuwarden - De Oude Markten (video)

22/11/2011

Op vrijdag 18 november presenteerde Anne Martin de Graaf, de voorzitter van de winkeliersvereniging, de HBD-Kansenkaart voor het Leeuwarder winkelgebied 'De Oude Markten' aan wethouder Henk Deinum.

De Oude Markten is de nieuwe naam voor het winkelgebied met de straten Naauw, Peperstraat, Berlikumermarkt, Groentemarkt, (Over de) Kelders. De Oude Markten liggen in het verlengde van de Nieuwestad en bieden een authentieke sfeer en bijzondere winkels. Door die combinatie van kwaliteiten is het een kansrijk gebied, ondanks de tegenslag als gevolg van de economische crisis.

Kansrijke aanloopstraten
Met het project Binnenstad Boppe wil de gemeente de winkelgebieden buiten de drukke A1 straten de aandacht geven die ze verdienen. In samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, de Kamer van Koophandel en de ondernemers zijn de verschillende winkelgebieden in kaart gebracht. Wat zijn de mogelijkheden, waar moeten ondernemers op inzetten? Niet alle gebieden hebben natuurlijk evenveel kansen in een tijd dat internetshoppen doorbreekt en winkeliers niet meer zo makkelijk een opvolger vinden als ze wat ouder worden.

HBD-Kansenkaart
De Oude Markten krijgen dan ook niet zomaar een HBD Kansenkaart. Vanwege de ligging, de historische bebouwing en de rondlopende structuur en niet te vergeten het al aanwezige winkelaanbod is er heel veel mogelijk. Als er maar duidelijk gekozen wordt voor de kwaliteit die de binnenstadbezoeker van dit soort winkelgebieden verwacht. Dat er nu een aantal panden leeg staan biedt de kans om deze op een passende manier in te vullen. De gemeente biedt ook financiële mogelijkheden om ondermeer winkelpuien op te knappen. Dat kan dan meteen in de stijl die bij De Oude Markten past.

Aanbeveling
Een belangrijke aanbeveling van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, die ook door de winkeliersvereniging is overgenomen, is om het gemotoriseerd verkeer te weren van de Kelders en de route over De Brol naar de Grote Hoogstraat. Alleen wanneer de voetgangers niet meer de onrust ervaren van snelle scooters kan het gebied zich ontwikkelen tot aantrekkelijk, authentiek en gevarieerd winkelgebied. De ondernemers beseffen dat de handhaving hiervan mogelijk een punt van discussie wordt met de gemeente. Het belang van een gezonde binnenstad, niet alleen voor de ondernemers maar ook voor de bewoners, staat voor hen echter voorop.