OpenVPN geschikt gemaakt voor overheidsgebruik

Persbericht van Fox-IT

OpenVPN, een toonaangevend open-source VPN-product, is geschikt gemaakt voor overheidsgebruik op Departementaal Vertrouwelijk niveau. Het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD, heeft dit vastgesteld. De goedkeuring geldt voor een specifieke versie, OpenVPN-NL, die via een vertrouwd kanaal wordt verspreid en waar veiligheid verhogende aanpassingen in zijn gedaan. Deze aanpassingen zijn door Fox-IT uitgevoerd, zij draagt ook zorg voor de vertrouwde hosting. Zo levert OpenVPN-NL een bijdrage aan veiliger thuiswerken binnen de overheid.

Zwitsers zakmes
OpenVPN is een veelzijdig open-source VPN-product dat al bijna 10 jaar bestaat. De flexibiliteit en mogelijkheden zijn enorm. Het is daarom niet verwonderlijk dat de Nederlandse overheid kiest voor OpenVPN. Aangezien er geen kosten verbonden zijn aan de aanschaf past dit ook goed bij het huidige economische klimaat. De keuze voor OpenVPN past ook goed bij de gekozen strategie van "Nederland Open in Verbinding" (NOiV).

Goede keuze
"Ik ben blij dat OpenVPN nu goedgekeurd is. De Telestick, onze veilige thuiswerkoplossing, maakte tijdens de pilot al gebruik van OpenVPN. Dus blijkbaar hebben we de goede keuze gemaakt, we kunnen Open VPN nu ook productief gebruiken." zegt Teus van der Plaat, Commandant Research and Innovation Centre van IVENT, de IT-afdeling van Defensie.

Uitgebreid proces
Fox-IT heeft versie 2.1.4 van OpenVPN gekozen als uitgangspunt. Hieruit zijn onderdelen verwijderd die het beveiligingsniveau negatief kunnen beïnvloeden. Andere onderdelen zijn waar nodig aangepast, verbeterd en gedocumenteerd. Deze aangepaste versie van OpenVPN heet OpenVPN-NL. Als versleutelingspakket is vanwege de bescheiden omvang en modulaire bouw gekozen voor PolarSSL. Hierdoor is het beter te evalueren.

Het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV) heeft OpenVPN-NL onderworpen aan een evaluatie. Doel van deze evaluatie is vast te stellen of OpenVPN-NL geschikt is voor het beveiligen van informatie op het niveau Departementaal Vertrouwelijk (DV). Deze evaluatie is met goed gevolg afgerond. De inzet van OpenVPN-NL voor Departementaal Vetrouwelijke informatie is alleen toegestaan indien gebruik wordt gemaakt van een gecompileerde versie van OpenVPN-NL en gehandeld wordt conform het inzetadvies van het NBV.

Om de integriteit van de software te garanderen wordt OpenVPN-NL op een gecontroleerd systeem, apart van de standaard OpenVPN distributie, aangeboden. De software is beschikbaar als broncode of als kant-en-klaar pakket op https://openvpn.fox-it.com.

Community
Het mes snijdt aan twee kanten. De door Fox-IT gemaakte wijzigingen en documentatie zijn teruggegeven aan de community. Zo kan iedereen profiteren van een veiliger product. Dit is in lijn met de GNU General Public License (GPL) van OpenVPN. In totaal betreft het 4000 regels documentatie en 8000 regels wijzigingen in de broncode.

Over AIVD/NBV
Het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD, ondersteunt de Rijksoverheid bij de beveiliging van bijzondere informatie. Voor het beschermen van bijzondere informatie worden beveiligingsproducten gebruikt. Het NBVevalueert deze beveiligingsproducten en initieert en begeleidt ontwikkelingstrajecten. Daarnaast geeft het NBV advies over de inzet van beveiligingsproducten. Zie ook https://www.aivd.nl/nbv.

Over Fox-IT
Fox-IT is een IT Security bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland en nevenvestigingen in Engeland en op de Caribbean. De 130 medewerkers leveren wereldwijd bijzondere security- en intelligence-oplossingen voor overheden en maatschappelijk belangrijke organisaties. De kernactiviteiten zijn het ontwikkelen van oplossingen voor het beschermen van staatsgeheimen, het uitvoeren van digitale rechercheonderzoeken, het bestrijden van cybercrime en het maken van analyseproducten voor politie, en inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Zie ook http://www.fox-it.com.

Links:
http://www.fox-it.com



Razende Robot Reporter