Provincie Noord-Holland

Slochtereiland van Rijk naar provincie

22 november 2011 -

Het Slochtereiland is overgedragen van het Rijk naar de provincie Noord-Holland. Dit eiland ligt in het Noordhollandsch Kanaal nabij Amsterdam.

In 1995 is het Noordhollandsch Kanaal overgedragen door het Rijk aan de provincie Noord-Holland met uitzondering van het Slochtereiland omdat dit eiland nog gesaneerd moest worden. Het eiland was zwaar vervuild omdat het in het verleden diende als stortplaats voor huishoudelijk en chemisch afval. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen tijd het eiland en de waterbodem rond het eiland gesaneerd. Nu het eiland en de waterbodem gesaneerd zijn, zijn de risico's op verspreiding van giftige stoffen afkomstig van het eiland voor mensen, dieren en natuur geminimaliseerd. Het beheer en onderhoud van het Slochtereiland ligt nu bij de provincie Noord-Holland.

Het Slochtereiland heeft een sobere herinrichting gekregen en blijft verboden terrein voor onbevoegden. Op het eiland staan struiken en enkele bomen, en ligt er gras. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat in het voorjaar van 2011 bloembollen aangebracht. Aan de zuidoost zijde van het eiland is een natuurvriendelijke oever aangelegd. Flora en fauna hebben nu ruim baan om zich te ontwikkelen.

---