D66

dinsdag 22 november 2011

Zijlstra zet Kunst en zichzelf in het hemd

Het kabinet bezuinigt buitenproportioneel veel op kunst en cultuur. Staatssecretaris Zijlstra (VVD) beloofde nog wel een geefwet die particuliere giften fiscaal aantrekkelijk zouden maken, maar die wet werd door het kabinet uitgekleed. Volgens D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham staan zowel Zijlstra en de Kunst in hun hemd.

Van der Ham: "Alle sectoren moeten bezuinigen, dus ook de kunsten. Maar de bezuinigingen zijn zo groot en snel dat er grote problemen dreigen voor de kunstsector." Het oorspronkelijke plan van de geefwet werd van een paar belangrijke elementen ontdaan door VVD, CDA en PVV. Van der Ham: "Wat heeft de cultuurwereld nu aan een staatssecretaris die zijn eigen partij niet eens in de hand heeft, en dit laat gebeuren? Bij het eerste zuchtje tegenwind buigtt Zijlstra om."

D66 diende een voorstel in om de gederfde fiscale inkomsten te compenseren op de cultuurbegroting. Van der Ham pleitte verder onder meer voor een betere fiscale regeling voor de Nederlandse film, het verkleinen en verbeteren van het aantal kunstvakopleidingen, en het behoud van het Tropenmuseum.