Provincie Limburg

Limburgse overheden brengen toezicht meest risicovolle bedrijven zoveel mogelijk in één loket

Limburgse overheden brengen toezicht meest risicovolle bedrijven zoveel mogelijk in één loket

In opdracht van de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Veiligheid & Justitie, Infrastructuur & Milieu, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben alle betrokken overheden in Limburg, Zeeland en Brabant één gezamenlijk Toezichtprogramma opgesteld voor de periode 2012-2016. In dit zogeheten Bestuurlijk Toezicht Programma regio zuid is op hoofdlijnen vastgelegd hoe zij gezamenlijk, of in onderlinge afstemming, hun inspecties bij de meest risicovolle bedrijven in Zuid Nederland gaan uitvoeren. De betrokken overheden zijn: de Arbeidsinspectie, gemeenten, Havenbedrijf, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Milieudiensten, Nederlandse Emissie Autoriteit, Provincies, Rijkswaterstaat, Vrom-inspectie, Waterschappen en de Veiligheidsregio's in Limburg, Brabant en Zeeland.

Ook is een Bestuursovereenkomst Limburg vastgesteld waarin gedetailleerd staat beschreven hoe de Limburgse overheden hun toezichthoudende taken - al dan niet gezamenlijk - bij de meest risicovolle bedrijven gaan uitvoeren, danwel met elkaar afstemmen. Hoog opgeleide inspecteurs verrichten dit toezicht. Zij beschikken over de vereiste kennis en kunde die nodig is voor een eenduidige landelijke inspectiemethodiek en rapportering. Omdat de gemeenten niet de beschikking hebben over deze gespecialiseerde medewerkers is ook in de Bestuursovereenkomst Limburg vastgelegd hoe zij hun taken hebben uitbesteed aan de Provincie en de Veiligheidsregio's. De Bestuursovereenkomst Limburg is vastgesteld door de colleges van Eijsden-Margraten, Heerlen, Leudal, Maastricht, Roerdalen, Roermond, Sittard-Geleen, Stein, Venlo, Venray en Gedeputeerde Staten van Limburg, waarbij tevens afstemming heeft plaatsgevonden met de besturen van de Veiligheidsregio's Limburg Noord en Zuid Limburg, Rijkswaterstaat directie Limburg en de Waterschappen Roer en Overmaas en Peel en Maasvallei.

Gedeputeerde Antoine Janssen:"Door het gecoördineerd optreden van de betrokken overheden in Limburg op het gebied van arbo, milieu, water en veiligheidswetgeving wordt de toezichtlast voor bedrijven verminderd. Bovendien maakt deze brede samenwerking tussen de toezichthoudende partners en de maatwerkafspraken die gemaakt zijn een adequatere, integrale handhaving mogelijk".