Waterschap Brabantse Delta


waterkwaliteit bij Dintel sterk verbeterd

Update vissterfte Dintelsas: waterkwaliteit bij Dintel sterk verbeterd

22 november 2011

Maatregelen blijven voorlopig van kracht

Ondanks dat het zuurstofniveau in de Dintel ter hoogte van Dintelsas de afgelopen dagen sterk is verbeterd, blijven uit voorzorg de maatregelen van kracht die het waterschap heeft genomen na de lozing van afgelopen week. Door die lozing met een organische stof daalde het zuurstofniveau in het water en gingen veel vissen dood. In een deel van het Mark-Vlietkanaal is afgelopen vrijdag een laag zuurstofgehalte geconstateerd. Dat deel stroomt nu richting de monding van het Volkerak bij Dintelsas. Er zijn zowel in de Dintel als in het Mark-Vlietkanaal geen nieuwe dode vissen aangetroffen.

Om het zuurstofniveau in het water op peil te houden, blijft het waterschap de twee beluchters bij Dintelsas nog inzetten als het zuurstofniveau te laag wordt en worden de Dintel en het Mark-Vlietkanaal nog steeds doorgespoeld met water vanuit de Amer dat via het Wilhelminakanaal het Mark-Vlietstelsel in stroomt.

Het waterschap houdt de situatie in de gaten. Het is nog niet bekend wat de exacte oorzaak is van de lozing met een organische stof en wie daarvoor verantwoordelijk is. Daarom zet het waterschap het onderzoek daarnaar voort.

-