Raad voor de Rechtspraak


Mensenrechteninstituut kan van start

Den Haag , 22-11-2011

Nederland krijgt een onafhankelijk mensenrechteninstituut. De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 november ingestemd met de oprichting van het College voor de Rechten van de Mens. Dat College moet de mensenrechten in Nederland beschermen, het bewustzijn van deze rechten vergroten en erop toezien dan de mensenrechten daadwerkelijk worden gerespecteerd. Al in 1993 hebben de Verenigde Naties erop aangedrongen dat alle landen een eigen mensenrechteninstituut krijgen.

Taken

Het College zal schendingen van mensenrechten in Nederland onderzoeken en daarover jaarlijks rapporteren. Daaronder vallen ook gevallen van discriminatie. Alle taken van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaan bij wet over naar het College voor de Rechten van de Mens, dat in 2012 zijn deuren zal openen. De CGB treedt in de voorbereiding op als kwartiermaker.

Raad van Advies

De CGB start op korte termijn met de werving van de leden van de Raad van Advies. Leden van die Raad zijn afkomstig van maatschappelijk organisaties. Vaste leden zijn de Nationale Ombudsman, de voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens en de voorzitter van de Raad van de rechtspraak. De Raad van Advies heeft een belangrijke rol bij de benoeming van drie nieuwe Collegeleden. De drie nieuwe leden nemen, naast de huidige negen Commissieleden, plaats in het toekomstig College.

Voor meer informatie over het nationale mensenrechteninstituut klik hier.

Zie het origineel