Rijksoverheid

20.000e ruimtelijke plan op RO-online

Nieuwsbericht | 22-11-2011

Het 20.000e ruimtelijke plan is gepubliceerd op RO-online. En het onlangs gestarte samenwerkingsverband Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) draait op volle toeren. Inmiddels zijn er meer dan 100 organisaties aangesloten en produceert PDOK zo'n 100.000 afbeeldingen per week. Beide mijlpalen maken duidelijk dat de digitalisering van de ruimtelijke ordening steeds meer vorm krijgt.

Ruimtelijke plannen

Sinds 1 januari 2010 moeten gemeenten en andere overheden al hun plannen en ruimtelijke besluiten die voortvloeien uit de Wet ruimtelijke ordening online publiceren. Naast bestemmingsplannen gaat het daarbij ook om andere gemeentelijke ruimtelijke besluiten, zoals structuurvisies en voorbereidingsbesluiten. Maar ook algemene regels en inpassingsplannen van de provincie en het rijk moeten online worden gepubliceerd. Inmiddels is het 20.000e ruimtelijke plan verbeeld op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het gaat om het bestemmingsplan 'Parkweg en omgeving' van de gemeente Ede.(
http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0228.BP2009PR KW0003-0302).

PDOK

Publieke Dienstverlening op de Kaart (PDOK) is een samenwerking tussen de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en het Kadaster. In vier jaar tijd realiseren zij een centrale voorziening die de uitwisseling van locatiegegevens regelt. Doel is om doelmatigheidswinst te boeken. In 2012 start de laatste fase en worden meer basisregistraties ontsloten. Ook moet PDOK dan definitief ondergebracht worden bij een bestaande organisatie. Op dit moment maken 14 rijksoverheidspartijen, 44 gemeenten, 11 provincies, 16 waterschappen en 20 organisaties als hogescholen, milieudiensten en stadsregio's gebruik van de PDOK webservices. Natura 2000, de Top10NL, Bestuurlijke Grenzen en de Achtergrondkaart zijn de meest geraadpleegde kaarten.

Webservices

Inmiddels zijn meer dan twintig webservices operationeel. Recent werden de Kadastrale Kaart en Weggegevens toegevoegd. Eerder waren de Achtergrondkaart, de Topografische Kaart 1:10.000, het Nationaal Wegen Bestand, Bestuurlijke Grenzen en de Natuurbeschermingsgebieden die vallen onder de Natura 2000-regeling al beschikbaar. Het aantal webservices groeit gestaag, onder meer door aanlevering van INSPIRE-data. PDOK beheert het Nationaal Georegister (NGR). Dit is de wegwijzer naar geografische informatie in Nederland en voor Europa de toegangspoort naar de nationale INSPIRE-data.