Provincie Utrecht

Gebundelde krachten voor gezondheid en werkgelegenheid

Een aantal bedrijven in de regio Utrecht gaan onderzoek doen naar het verminderen van zout in het dagelijks dieet. Doel van het project is het zoeken naar nieuwe en innovatieve manieren voor het maken van voedsel, waarbij minder zout in de producten samen gaat met het behoud van de smaak.

Gedeputeerde Remco van Lunteren: "Het mes snijdt aan twee kanten; gezonder voedsel en meer werkgelegenheid."

De hoeveelheid zout die mensen binnenkrijgen heeft een direct effect op de bloeddruk. Teveel zout kan zelfs leiden tot hart- en vaatziekten. Een gezond dieet bevat volgens de Gezondheidsraad maximaal zes gram zout per dag. In Nederland is de gemiddelde hoeveelheid zout die per dag wordt gegeten 11 gram. Door minder zout te gebruiken in de voedingsmiddelenindustrie kunnen de fabrikanten zorgen voor een flinke daling van deze hoeveelheid.

Daarom hebben bedrijven uit de regio, waaronder Heinz, het initiatief genomen tot het project `Go Without Salt'. Samen met TNO en de universiteiten van Utrecht en Wageningen willen ze met dit onderzoek zorgen voor innovatie in de voedselproductie, wat zal leiden tot gezonder voedsel. Tegelijk levert het project werkgelegenheid op. Het zal de regio Utrecht als economische kennisregio versterken.

De financiering van het project bestaat uit Europese subsidies en bijdragen van de provincies Utrecht en Gelderland en het regionale bedrijfsleven.

Voor persinformatie:
kato.marijs@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 70 of 06 - 18 30 05 10

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11