Nederlands Jeugdinstituut

150ste erkende jeugdinterventie gepubliceerd

22 november 2011

ReSet erkend op niveau I: theoretisch goed onderbouwd

De jeugdinterventie ReSet, een vorm van intensieve thuisbegeleiding voor risicogezinnen zonder indicatie, is als 150^ste erkende jeugdinterventie opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut. ReSet werd door de Erkenningscommissie Interventies erkend als theoretisch goed onderbouwd.

ReSet

ReSet stelt ouders in risicogezinnen in staat om de opvoeding van hun kind(eren) weer zelfstandig ter hand te nemen. Om zover te komen bevordert Reset vaardigheden van ouders op het gebied van opvoeding, huishouding, financiën, administratie en het ontwikkelen en onderhouden van een sociaal netwerk. Uiteindelijk doel van ReSet is het voorkomen van het inschakelen van zwaardere - geïndiceerde - jeugdzorg. ReSet richt zich op ouders van risicogezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 19 jaar. In deze gezinnen is (nog) geen sprake van ernstige opgroei- of opvoedproblematiek. De methodiekbeschrijving ReSet werd ontwikkeld door JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding in Gouda, in samenwerking met uitvoerende thuiszorgorganisaties in Zuid-Holland.

Erkenning

De Erkenningscommissie Interventies beoordeelt de kwaliteit en effectiviteit van interventies op het gebied van jeugd(gezondheids)zorg, jeugdwelzijn, gezondheidsbevordering en preventie. Dit gebeurt aan de hand van vastgestelde criteria. Afhankelijk van de criteria waaraan een interventie voldoet, krijgt deze het oordeel `Theoretisch goed onderbouwd', `Waarschijnlijk effectief' of `Bewezen effectief'. De oordelen volgen een getrapt systeem: voor erkenning op een hoger niveau, moet de interventie ook voldoen aan de criteria van de niveaus daaronder. Erkende interventies worden onder meer gepubliceerd in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Effectieve jeugdzorg

De beoordeling van jeugdinterventies op effectiviteit maakt deel uit van een breder traject om de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening in de jeugdsector te bevorderen. Door erkende interventies publiek toegankelijk te maken via de website www.nji.nl/jeugdinterventies kunnen professionals hun zorgaanbod verbeteren. Het Nederlands Jeugdinstituut biedt ook andere bouwstenen om te werken aan effectiviteit, zoals overzichten van werkzame principes en handreikingen voor en ondersteuning bij methodiekontwikkeling, effectonderzoek en professionalisering.