Politie Gelderland-Zuid

Verdachte in witwasonderzoek in gevangenhouding

Millingen aan de Rijn, 22-11-2011 o De Districtsrecherche van Tweestromenland is nog volop bezig met een onderzoek naar witwassen en hennepteelt. Een op woensdag 2 november, tijdens een grootschalige politieactie, aangehouden 47-jarige verdachte is eind vorige week voorgeleid bij de raadkamer van de rechtbank. Die heeft de inwoner van Millingen gevangenhouding opgelegd voor de duur van 90 dagen.

Woensdag 2 november hield de politie in samenwerking met diverse partners een actiedag waarbij twee verdachten in hun woning aan de Zeelandsestraat in Millingen werden aangehouden. Zij worden verdacht van overtreding van de Opiumwet en het witwassen van gelden. Een 47-jarige verdachte, die al voor 14 dagen in bewaring was gesteld, is vorige week voorgeleid bij de raadkamer van de rechtbank. Die heeft zijn gevangenhouding bevolen. Zijn 42-jarige vrouw, die op dezelfde dag werd aanhouden, is na uitgebreid verhoord te zijn een paar dagen later weer in vrijheid gesteld. Wel blijft zij verdachte in het onderzoek.

Op een groot aantal zaken werd conservatoir beslag gelegd. Niet alleen op de woning zelf en op diverse zaken in en rond deze woning, ook op 30 personenautos die gestald stonden bij een autobedrijf aan de Koopvaardijweg in Nijmegen alsmede op een woning in Groesbeek. De in beslag genomen autos, die aantoonbaar van de verdachten waren, zijn afgevoerd naar de Domeinen.

In het onderzoek, zowel in de voorbereidingsfase als nu in de uitvoeringsfase, werkt de recherche nauw samen met de specialistische afdeling Bureau Financiële Onderzoeken (BFO) en de Belastingdienst. Het onderzoek vindt plaats onder verantwoordelijkheid en aansturing van het Openbaar Ministerie. Rechercheurs van BFO zijn bezig met een omvangrijk financieel onderzoek. Het vergelijken en uitwisselen van (financiële) gegevens met andere organisaties is een tijdrovende klus, die zeker nog een paar weken gaat duren. Ook speelt internetrecherche een belangrijke rol in dit onderzoek.
Daarnaast vindt er nog steeds sporenonderzoek plaats en is de politie bezig met het horen van getuigen en de 47-jarige verdachte.

De aanpak van witwassen is een prioriteit van politie en Openbaar Ministerie. Geld verdienen aan criminele activiteiten is een misdaad die niet mag lonen. Daarom ontnemen we crimineel verkregen vermogen.

Eerdere berichtgeving in dit onderzoek: Twee verdachten aangehouden in witwasonderzoek
(08)

Laatst gewijzigd 22-11-2011 16:49 | © Regio Gelderland-Zuid |