Gerechtelijke organisatie

Aanpassingen gerechtelijke kaart: Amsterdam blijft bevoegd in Gooi- en Vechtstreek-zaken

Den Haag , 22-11-2011

De rechtbank Amsterdam en het gerechtshof Amsterdam blijven bevoegd in zaken die zich afspelen in Gooi en Vechtstreek en die direct voor de inwerkingtreding van de Wet herziening gerechtelijke kaart in Amsterdam aanhangig zijn gemaakt. Dat blijkt uit de PDF Tweede Nota van Wijziging van de Wet herziening gerechtelijke kaart.
Eerder was bepaald dat dergelijke zaken zouden worden behandeld door de rechtbank Midden-Nederland en het hof Arnhem-Leeuwarden. Daarop kwam echter kritiek omdat die overheveling zou leiden tot uitvoeringstechnische problemen. Van de lopende zaken zou in de praktijk slechts een klein deel naar de rechtbank Midden-Nederland en het hof Arnhem-Leeuwarden gaan en het grootste deel zou in Amsterdam blijven. Overdracht zou betekenen dat zaken worden behandeld door personeel dat niet in die zaken is ingevoerd. Verder zouden zaaksnummers en correspondentieadressen moeten worden aangepast, wat kan leiden tot vergissingen. Ook zouden er ICT-voorzieningen moeten worden getroffen om de overgang in goede banen te leiden. De minister van Veiligheid en Justitie heeft deze signalen uit de praktijk serieus genomen, zodat deze Gooi en Vechtstreek-zaken in Amsterdam blijven.

Waarneming

Eerder was al bekend dat het mogelijk wordt om de drie maanden voorafgaand aan inwerkingtreding van het wetsvoorstel beoogde president van een nieuw gerecht in die periode te laten functioneren als bestuursvoorzitter van de gerechten die opgaan in het nieuwe gerecht. Een uitzondering hierop is de rechtbank Zwolle-Lelystad; de waarneming van deze rechtbank zal tijdens de drie maanden liggen bij de beoogd president van de rechtbank Midden-Nederland. Deze waarnemingsbepaling is abusievelijk niet opgenomen in de Nota van Wijziging en is om die reden nu opgenomen in de Tweede Nota van wijziging.