CDA


De Lange: HIV bestrijding in Europa moet beter
dinsdag 22 november 2011

Bestrijding van HIV/AIDS in de Europese Unie moet beter aangepakt worden. Dit zegt CDA Europarlementariër Esther de Lange over de resolutie die vandaag in de commissie milieu en volksgezondheid van het Europees Parlement is aangenomen. De Lange: âHet EU beleid gericht op de bestrijding van HIV/AIDS is nog altijd onvoldoende, gezien de stijging van het aantal besmettingen.â

Nog steeds raken 25.000 mensen per jaar met HIV besmet en wereldwijd gaat het aantal patiënten naar een recordaantal van 34 miljoen. Het aantal aidsdoden is door betere bereikbaarheid van de behandeling gedaald maar daardoor is het aantal patiënten toegenomen. De toegang tot preventie, begeleiding, behandeling, verzorging en ondersteuning kan nog veel beter. Vooral in Oost-Europese landen stijgt het aantal besmettingen drastisch en met de open grenzen is dit een zaak van Europees belang. Het Europese centrum voor ziektepreventie en bestrijding schat dat 30% van de mensen die met HIV besmet zijn het niet weten, en dat bij 50% van de diagnose pas in een laat stadium plaatsvindt. Dit zorgt voor een groot risico op verdere verspreiding van de ziekte.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange (volksgezondheid): "Het is duidelijk dat bewustmakingsvoorlichting, controles en onderwijs van groot belang blijven. In Nederland wordt er gelukkig steeds meer getest, maar tegelijkertijd zien we ook een stijging van het aantal soa's. Wereldwijd moet er nog heel veel gebeuren gezien de verontrustende aantallen van Afrikaanse landen. Met deze Resolutie roepen we de Europese Commissie op tot gerichte actie en maatregelen in de Europese Unie en onze buurlanden."