Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 22-11-2011 Amsterdamse huurders willen hogere inkomensgrens

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) roept de Amsterdamse woningcorporaties op om de inkomensgrens voor sociale huur op te trekken naar minimaal 43.000 euro.

Volgens de HA hebben corporaties de ruimte om dat te doen, doordat het Europees Parlement zich in een resolutie helder tegen een (te lage) inkomensgrens heeft uitgesproken.

Afbeelding: middeninkomens Met deze resolutie krijgt de Europese Commissie de opdracht om niet langer een inkomensgrens op te leggen aan haar lidstaten. En dus zijn er vanuit Brussel geen sancties te verwachten bij overtreding van de richtlijnen.

Ook de Tweede Kamer heeft zich in meerderheid achter een motie tegen de huidige inkomensgrens geschaard. Desondanks houdt minister Donner nog steeds vast aan de inkomensgrens van 33.614 euro. In het tv-programma Tros Radar van 22 november vertelde hij dat woningcorporaties vrij zijn om tien procent van hun sociale huurwoningen toe te wijzen aan woningzoekenden met een inkomen dat daar net boven ligt, maar dat ze die ruimte onvoldoende benutten. Hij riep gedupeerden op om woningcorporaties schriftelijk ter verantwoording te roepen.

Geen alternatieven voor Amsterdamse huurders

De inkomensgrens komt hard aan in de overspannen woningmarkt van Amsterdam, waar een grote groep huishoudens met een inkomen tussen de 33 en 43 duizend euro tussen wal en schip is geraakt. Hun inkomen is vrijwel altijd te laag voor een koopwoning of vrije sector huurwoning en te hoog voor een sociale huurwoning. De Amsterdamse corporaties passen de inkomensgrens toe voor alle woningzoekenden, met uitzondering van een zeer beperkte groep urgenten.