NEN


Toepassing Sint-Nicolaasnorm NEN 0512 voorkomt blunders!

Op 12 november is Sint-Nicolaas aangekomen in Nederland. En sinds die tijd zijn er regelmatig berichten over de goedheiligman in het nieuws. Vooral als het op hulpsinterklazen en zijn Zwarte Pieten aankomt. Dinsdag 22 november berichtte De Telegraaf dat rond de Sinterklaasintocht of op pakjesavond ieder jaar ongelukken gebeuren, waardoor een hulpsinterklaas en/of zijn Zwarte Pieten op de eerste hulp van het ziekenhuis belanden.

NEN 0512

De incidenten variëren van een vallende dronken sint tot aan zelfoverschatting lijdende pieten, die zich leniger wanen dan ze in werkelijkheid zijn en gewond raken. Ook de incidenten met het paard van Sint-Nicolaas halen met regelmaat het nieuws. De Sint-Nicolaasnorm NEN 0512 kan deze incidenten helaas niet voorkomen. Wel menige blunder! NEN 0512 biedt allerlei richtlijnen voor de viering van het Sint-Nicolaasfeest. Zo zijn er richtlijnen voor aankomst en vertrek, het gooien van strooigoed, kledingvoorschriften voor Sint-Nicolaas en de Pieten, maar ook handelingsvoorschriften bij geloofwaardigheidscalamiteiten: Wat moet er gedaan worden als de baard van Sint-Nicolaas in ongerede raakt of de mijter?

Achtergrond

Zowel NEN als het nieuw gevormde Ministerie van Viering (MvV) - een samenvoeging van het Ministerie van Aandacht (MvA) en het Ministerie van Traditie (MvT) - hechten grote waarde aan het goede en ordelijk verloop van Pakjesavond. De ontwerpnorm voor de juiste en gepaste viering van het Sint-Nicolaasfeest bestaat sinds 2002. Deze is continu in ontwikkeling geweest, maar na de jarenlange commentaarperiode is NEN 0512 in 2010 als definitieve norm gepubliceerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Communicatie, telefoon (015) 2 690 435 of e-mail communicatie@nen.nl.