Nieuw-Vlaamse Alliantie


» Parlement moet Generatiepact nu zelf evalueren

Parlement moet Generatiepact nu zelf evalueren

klok 22 november 2011

De sociale partners zijn er niet in geslaagd om voor 1 oktober 2011 de gevolgen van het Generatiepact te evalueren. Meer nog, er komt geen evaluatie meer... Dat antwoordde minister van Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet op een vraag van N-VA-Kamerlid Zuhal Demir. "Ik wil dat het parlement zijn verantwoordelijkheid neemt en zelf het Generatiepact evalueert. Zo zullen we merken waar het beleid bijgestuurd moet worden. Er moeten veel meer oudere werknemers aan de slag blijven als we hun en onze welvaart willen blijven garanderen."

Zuhal Demir: "De cijfers zijn er: de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid heeft ze verzameld. Op basis daarvan zouden de sociale partners de wettelijk voorziene evaluatie kunnen maken. Minister Milquet engageerde zich bovendien om deze evaluatie tegen 1 oktober klaar te hebben. Helaas moeten we bijna twee maanden later vaststellen dat er niets is gebeurd."

Want de sociale partners blijken geen consensus te vinden over de evaluatie en over de interpretatie van bepaalde doelstellingen en resultaten. Zuhal Demir: "Na de debacles rond het Interprofessioneel Akkoord en het eenheidsstatuut van arbeiders en bedienden, is dit al het derde dossier waarbij de sociale partners niet bij machte zijn een consensus te vinden. Noodzakelijke aanpassingen van de sociale regelgeving worden geblokkeerd door falend sociaal overleg. Daar moet dringend een einde aan komen."

Geen verstoppertje spelen

De N-VA vraagt dan ook dat de commissie Sociale Zaken van de Kamer zou samenkomen om zelf, op basis van de beschikbare cijfergegevens, het Generatiepact te evalueren. Meteen kunnen aan die evaluatie dan ook de nodige maatregelen gekoppeld worden. Het is immers ontoelaatbaar dat politici zouden weigeren hun verantwoordelijkheid te nemen door zich te verschuilen achter de sociale partners.

Het Generatiepact werd afgesloten in 2005 en had als doel oudere werknemers langer aan de slag te houden. Het pact bevat bindende doelstellingen inzake de werkgelegenheidsgraad bij ouderen en koppelt daar ook maatregelen aan. In het najaar van 2011 zou een evaluatie volgen. Dit engagement werd door de sociale partners nog eens bevestigd in het recent afgesloten interprofessioneel akkoord. Nochtans loopt het precies daar mis. Auteur(s): Zuhal Demir, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be