Rijksoverheid


22 november 2011

Beantwoording vragen van de leden De Roon en Bontes over systematische foltering onder de Libische Overgangsraad.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden De Roon en Bontes over systematische foltering onder de Libische Overgangsraad. Deze vragen werden ingezonden op 17 oktober 2011 met kenmerk 2011Z20446.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal



Vragen van de leden De Roon en Bontes (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over systematische foltering onder de Libische Overgangsraad (ingezonden 17 oktober 2011)

Vraag 1 Kent u het rapport "detention abuses staining the new Libya"? 1) Antwoord 1 Ja. Vraag 2 Gaat u, gelet op uw motto "more for more, less for less", aan dit vernietigend rapport consequenties verbinden voor de Nederlandse steun aan de Overgangsraad? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u de geldkraan voor Libië dichtdraaien? Antwoord 2 Het bericht van Amnesty International dat ook na de val van Qaddafi sprake is van misstanden bij de behandeling van verdachten in het recent bevrijde westen van Libië is zorgwekkend. De nieuwe machthebbers beogen een nieuw begin voor Libië; zij zijn zelf ervan doordrongen dat de onder Qaddafi gebruikelijke misstanden daarin niet langer worden getolereerd. Dit hebben zij met nadruk tegen mij gezegd bij mijn bezoek aan Tripoli en ik zal deze situatie daarom scherp blijven volgen. Als blijkt dat de misstanden van overheidswege blijven plaatsvinden, zal ik de nieuwe overgangsregering daarop aanspreken en indien nodig gepaste maatregelen treffen.

Directie Noord Afrika en Midden-Oosten Onze Referentie DAM-


1) http://www.amnesty.org/sites/impact.amnesty.org/files/PUBLIC/mde1903620 11en.pdf