Hoogheemraadschap Delfland
Veel bezoekers Open Dag AWZI

Het komt niet vaak voor dat het publiek een kijkje kan nemen bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in de buurt. Afgelopen zaterdag 19 november was dit mogelijk. Veel bezoekers zijn afgekomen op de Open Dag bij de afvalwaterzuiveringen in Vlaardingen en Harnaschpolder in Den Hoorn.

Open dag op de AWZI Medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland en Delfluent Services vertelden enthousiast over hun werk op de zuivering en wat er allemaal bij komt kijken om al het afvalwater dat we met elkaar produceren schoon te maken. Het is een heel indrukwekkend gezicht als je vanaf het dak van een grote silo een overzicht hebt over het gehele proces en ziet hoeveel water er wordt verwerkt. Ook voor kinderen was het leuk om te horen dat actieve bacteriën het vieze toiletwater dat ze die ochtend doortrokken een paar uur later al schoonmaken. Het zuiveren van afvalwater is een geheel biologisch proces dat ook nog eens energie oplevert.

Wereld Toiletdag

Aanleiding voor deze Open Dag was Wereld Toiletdag. Delfland greep deze gelegenheid aan om het zuiveren van afvalwater onder de aandacht te brengen. Het is voor ons Nederlanders heel gewoon: we zetten de vaatwasser aan en we spoelen ons toilet door zonder erbij na te denken waar het vieze water naartoe gaat en hoe het weer schoon wordt gemaakt. Het hebben van een toilet is een luxe. De helft van de wereldbevolking heeft namelijk geen wc. Het is een luxe die wij ons kunnen veroorloven. Sinds wij in Nederland toiletten, afvoerputjes, leidingen en een rioolstelsel hebben, is ons gebied veel schoner en gezonder om in te leven.