Raad van State


dinsdag 22 november 2011
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Naaldwijk van het bestemmingsplan 'Woerdblokeiland'. Het plan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 125 woon-/zorgappartementen in vier woontorens. Onderin de woontorens mogen maatschappelijke voorzieningen, zoals een kinderdagverblijf, worden gevestigd. Het plangebied is ongeveer 1,2 hectare groot en ligt ten noorden van het centrum van Naaldwijk. Kinderdagverblijf Bim Bam is tegen het plan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het kinderdagverblijf is het niet eens met de komst van de woontorens en een ander kinderdagverblijf onderin een van die woontorens. Het vreest onder meer parkeeroverlast en verlies aan uitzicht. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt het de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201110881/2)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Groesbeek van het bestemmingsplan en het exploitatieplan 'Dorpsstraat-Mariëndaal'. Het plan maakt de bouw mogelijk van ruim 230 woon-/zorgappartementen in het centrum van Groesbeek. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek is het vooral niet eens met de zorgappartementen die in complex C worden gerealiseerd. Dit complex ligt in Park Mariëndaal. Volgens de werkgroep had de gemeenteraad beter moeten motiveren waarom het complex in het park mag worden gebouwd, omdat hierdoor 'groen' verloren gaat. Verder is de woningbehoefte niet goed onderzocht, aldus de werkgroep. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201104843/1)

11.15 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan een mengvoederfabriek aan de Maasdijk in Ravenstein. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen geurhinder en stofhinder. Verder zouden de vrachtwagens die van en naar het bedrijf rijden, geluid- en trillinghinder veroorzaken. Ook zijn de omwonenden bang dat zij worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen als er ongelukken bij het bedrijf gebeuren. De Raad van State vernietigde in oktober 2007 en mei 2009 eerdere milieuvergunningen voor het bedrijf. Die uitspraken met zaaknummers 200701106/1 en 200804557/1 zijn te vinden op deze site. (zaaknummer 201011284/1)

13.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Apeldoorn van het bestemmingsplan 'Kanaalzone - De Vlijt'. Het plan heeft betrekking op het gebied dat in het noorden wordt begrensd door de Anklaarseweg en de Edisonlaan, en de Deventerstraat en -brug in het zuiden. Het Apeldoorns Kanaal vormt in het oosten de grens en de bedrijfs- en woonbebouwing aan de westkant van de Vlijtseweg en de Boerhaavestraat begrenzen het westelijk deel van het plangebied. Ook het gebied van en rondom de huidige ROC Boerhaave-locatie, de sportvelden en het tenniscomplex, en diverse publieksgerichte en maatschappelijke instellingen aan de Edisonlaan, en de woningen aan de Boerhaavestraat liggen in het plangebied. De gemeenteraad wil de hele Kanaalzone van noord tot zuid transformeren tot een gebied met wonen, werken en voorzieningen. Een bakkerij en een farmaceutisch bedrijf zijn het niet eens met de bestemming die zij in het plan hebben gekregen. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De bakkerij vreest in haar bedrijfsvoering te worden beperkt, doordat woningen kunnen worden gebouwd op de locatie waar nu nog sportvelden liggen. Daarvoor zou dan nog wel een apart wijzigingsbesluit moeten worden genomen. Het farmaceutische bedrijf is het er niet mee eens dat het is 'wegbestemd'. (zaaknummer 201108987/1)