Ingezonden persbericht


Rotterdam | dinsdag, 22 november 2011

Persbericht

Eén miljoen euro voor maatschappelijke valorisatie Indrukwekkende resultaten verdienen vervolg

'De opbrengsten van NGI zijn op alle terreinen groter en hebben meer effect dan oorspronkelijk gepland. Daarmee zijn alle verwachtingen overtroffen.' Dit is de conclusie van de Midterm Review van de tweede fase van het Netherlands Genomics Initiative (NGI), die recent is uitgevoerd door een internationale commissie van experts. In het rapport uit de evaluatiecommissie ook haar zorgen over de toekomst. 'We missen een gevoel van urgentie bij beleidsmakers om wat NGI heeft bereikt zeker te stellen en te blijven stimuleren.'

Sinds 2002 heeft de overheid via NGI meer dan een half miljard euro geïnvesteerd in de Nederlandse life sciences sector. 'NGI heeft bewezen zeer succesvol te zijn in het creëren van de omstandigheden voor een coherente genomics kennisinfrastructuur, waarin excellent onderzoek, ondersteunende technologieën, valorisatie en sociale verankering integraal benaderd en georganiseerd worden,' concludeert het internationale gezelschap van experts.

Waardevermeerdering
Om de commissie in staat te stellen de investering te beoordelen op haar rendement, heeft NGI onder meer een onderzoek laten uitvoeren om de zogeheten multiplier factor te bepalen: de opbrengst van NGI's investeringen in termen van return on investment, nieuwe bronnen van inkomsten en maatschappelijk nut. Voor alle NGI Genomics Centres ligt deze factor gemiddeld op vier. Dit betekent dat elke euro die ooit geïnvesteerd is in NGI, inmiddels vier keer zoveel waard is geworden.

De commissie concludeert: 'dat NGI zeer goed heeft gefunctioneerd in genomics onderzoek, en dat NGI de gestelde doelen voor publicaties ruimschoots heeft overschreden, zowel wat hun aantal als hun impact factor betreft. Daarnaast heeft NGI indrukwekkende resultaten behaald op het terrein van valorisatie. De organisatie heeft sterk bijgedragen aan een positief bewustzijn omtrent valorisatie van onderzoeks-resultaten. Ook heeft NGI op succesvolle wijze een transdisciplinaire benadering van genomics en life sciences ontwikkeld door onderzoekers van verschillende disciplines bij elkaar te brengen. Tot slot functioneert NGI als incubator voor nieuwe publiek-private samenwerkingen in de life sciences, waarin de participatie en bijdrage van de industrie toeneemt naarmate het programma vordert.'

De commissie prees daarnaast ook de relatief lage overhead van drie procent, en de resultaten die zijn bereikt op het terrein van maatschappelijke valorisatie.

Zorgen over de toekomst
Het mandaat van NGI loopt af in 2013. Op dit moment is het nog onzeker wat er zal gebeuren met een aantal van de meest succesvolle programma's en initiatieven. De commissie raadt de Raad van Toezicht van NGI en andere betrokken beleidsmakers daarom met klem aan de noodzakelijke maatregelen te nemen om zeker te stellen dat de resultaten van de investeringen die de afgelopen tien jaar zijn gedaan, ondanks de bezuinigingen zullen beklijven.

Voor de redactie
(