Ingezonden persbericht


Veel Europese zoetwatervissen met uitsterven bedreigd

Brussel, België - 21 november 2011 (IUCN) - Het gaat slecht met de zoetwatervissen in Europa. Dat blijkt uit de laatste editie van de Europese Rode Lijst van bedreigde planten- en dierensoorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) dinsdag heeft gepubliceerd. Naast zoetwatervissen zijn ook veel weekdieren zo zeer in aantallen achteruit gegaan dat zij inmiddels met uitsterven worden bedreigd.

Voor de nieuwe Rode Lijst hebben wetenschappers van IUCN een belangrijk deel van de Europese flora en fauna bekeken. Het onderzoek naar ongeveer 6.000 soorten toont aan dat 37 procent van alle vissoorten in rivieren en meren in de gevarenzone zit. Zoetwatervissen hebben onder andere te lijden onder milieuvervuiling, overbevissing en het verlies van leefgebied. De verschillende soorten steur in Europa zitten in de hoogte gevarenzones, zo blijkt uit de studie.

Ook met weekdieren in zoetwater, zoals slakken en bepaalde soorten mossels, gaat het niet goed. Van deze dieren wordt 44 procent met uitsterven bedreigd. Voor bijna alle soorten bedreigde dieren, maar ook planten, geldt dat verlies van leefgebied een belangrijke oorzaak is.

Naast deze groepen dieren hebben de wetenschappers ook andere Europese soorten onderzocht. Uit de gegevens blijkt dat 23 procent van alle amfibieën, 19 procent van alle reptielen, 15 procent van alle zoogdieren en 13 procent van alle vogels in Europa met uitsterven bedreigd wordt.