Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
142 Vragen van de heer B.Isik en de heer M.G.M. Rottier
(ingekomen 21 november 2011)


De gemeente Utrecht heeft de afgelopen tijd steekproefsgewijze controles uitgevoerd op veiligheid van dakterrassen in Utrecht.
Deze controle vindt plaats op basis van een "project veiligheid dakterrassen" en de handhavings- en toezichtstaak van de gemeente.
Zowel bij de bewoners, als bij diverse gemeenteraadsfracties roepen deze controles en de gevolgen daarvan diverse vragen op.


PvdA en GroenLinks willen hierover de volgende vragen aan het college stellen:.

1. Heeft de gemeente haar bewoners van tevoren geïnformeerd over de voorgenomen steekproefsgewijze controles? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
2. Welke buurten betreft het, welke zijn al uitgevoerd en welke staan nog op het programma en voor wanneer?
3. Hoe is de steekproef opgebouwd en welke aantallen, c.q. percentages betreft dit?
4. Wordt bij de controle rekening gehouden met het bouwjaar van de woning en/of het jaar van aanleg van het dakterras? Graag een toelichting.
5. Het gaat vaak om oude huizen, waar de dakterrassen al jaren op dezelfde wijze zijn gelegen, hetgeen eerder kennelijk nooit een probleem was. Hoe gaat het college hiermee om?
6. Hoeveel ambtelijke capaciteit is gemoeid met het uitvoeren van deze controles?
7. Hoe heeft het college de inzet van deze capaciteit afgewogen tegen over de noodzakelijke capaciteit voor andere zaken, zoals illegale bouwwerkzaamheden op het gebied van splitsingen?
8. Is het college bereid om actief communicatief, dienstverlenend, terughoudend en coulant te zijn in het aangaan van procedures en dwangsommen, zeker in sitiatuaties waar de veiligheid en het straatbeeld niet direct in het geding lijkt? Zoals bij Bilderdijkstraat 72 bis en Croeselaan 204? Hoe gaat u dat vorm geven?


---- --