FOD Volksgezondheid betwist rapport over Belgische dierentuinen

22/11/2011 11:43

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Vandaag, 22 november, stelt de Britse dierenwelzijnsorganisatie Born Free Foundation aan het Europees Parlement een rapport over de dierentuinen in Europa voor. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, die verantwoordelijk is voor de inspectie van de dierentuinen in ons land, zet een aantal vraagtekens bij de resultaten van deze officieuze evaluatie.

Uit dit rapport dat vandaag aan het Europees Parlement wordt voorgesteld zou blijken dat de Belgische dierentuinen niet voldoen aan de Europese en de Belgische wetgeving. De organisatie, die ervoor ijvert om zo weinig mogelijk wilde dieren in dierentuinen te houden, trekt deze conclusies op basis van een zelf georganiseerde controle van twee jaar geleden.

De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, die instaat voor de inspectie van de dierentuinen in ons land, betwist dat de Belgische dierentuinen niet aan de nationale en Europese regelgeving zouden voldoen.

Ten eerste is de evaluatie van Born Free gedateerd want de vaststellingen zijn al twee jaar geleden gebeurd. Intussen is het Serpentarium van Blankenberge, bijvoorbeeld, onder impuls van de dienst Dierenwelzijn helemaal verbouwd zodat de huisvesting van de dieren nu aan alle normen voldoet.

Ten tweede is de controle niet volgens de regels van de kunst verlopen. Born Free is geen officieel controleorgaan en heeft enkel zicht op de ruimtes die toegankelijk zijn voor bezoekers. De normering geldt ook voor andere ruimtes zoals slaapverblijven. Het is heel onduidelijk welke criteria Born Free in haar evaluatie opneemt, want deze staan niet vermeld in het rapport. Het is dus onmogelijk om te beoordelen of de organisatie de wetgeving juist interpreteert.

Tot slot bevat het rapport waarschijnlijk fouten. Zo is er sprake van de Europese bizons in de Zoo van Antwerpen, maar die diersoort wordt daar niet eens gehouden.

Elke dierentuin in België wordt regelmatig gecontroleerd. Klachten komen zelden voor (ongeveer één per jaar). De Belgische wetgeving over dierentuinen is strenger de Europese regelgeving en wordt door EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria, vaak als voorbeeld gebruikt.

Contactpersoon :

Eric Van Tilburgh

Dienst Dierenwelzijn, FOD Volksgezondheid

0475/63.04.89

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel