Socialistische Partij Breda


Onderzoek Driesprong moet over

22-11-2011 * Het onderzoek naar de hoeveelheid mensen die gebruik willen maken van de terugkeergarantie moet opnieuw worden gedaan. Ook de toekomstvisie vam de Driesprong moet over gedaan worden en ditmaal met de inbreng van de oud-bewoners van de Vlieland- en Texelstraat. Dat zijn de conclusies die te trekken zijn na een rumoerige avond in buurthuis Toma gisteren.

De informatieavond stond eigenlijk in het teken van de resultaten van een bijeenkomst enkele weken geleden over de toekomst van de Driesprong. Oud-bewoners van 142 woningen die al jaren wachten op terugkeer waren daarbij niet uitgenodigd. Het verzet wat dat opriep bij oud-bewoners en de SP had WonenBreburg ertoe bewogen gisteravond vooral de afgegeven terugkeergarantie te bespreken. Ook wethouder Bob Bergkamp kwam tekst en uitleg geven.

Het overdoen van beider onderzoeken is een mooi succesje maar niet meer dan dat. WonenBreburg heeft al laten weten dat ongeacht het aantal dat uit het onderzoek komt, men niet in staat is veel meer dan 14 betaalbare huurwoningen terug te bouwen. De wethouder blijft erbij dat mensen die inmiddels zijn doorverhuisd alle rechten verloren hebben. Alsof het deze mensen is aan te rekenen dat nieuwbouwplannen al zo lang op zich laten wachten.

De oud-bewoners en SP vinden dat WonenBreburg en de Gemeente hun woord moeten houden. Er is destijds aan 142 gezinnen een terugkeergarantie gegeven en die moeten alle 142 gehoord worden. Oud-bewoners gaan ditmaal toezien op de zorgvuldigheid waarmee dit onderzocht wordt. Mensen die aangeven terug te willen keren naar de Driesprong moeten daartoe de gelegenheid krijgen. Afspraak is en blijft immers afspraak. Zie ook: