Ingezonden persbericht


Succesvolle bijeenkomst over duurzame energie

Ruim 80 agrariërs geïnformeerd over duurzame energie en energie besparen

Op initiatief van de gemeente Montfoort hebben de Milieudienst Noord-West Utrecht en de gebiedscommissie De Utrechtse Waarden 16 november een bijeenkomst georganiseerd voor agrariërs in de Lopikerwaard. Tijdens de bijeenkomst werden agrariërs geïnformeerd over de mogelijkheden rondom het besparen en duurzaam opwekken van energie.

Na een welkomstwoord van voorzitter van de gebiedscommissie Bert Jansen en initiatiefnemer wethouder Rob Jonkers, kwamen meerdere sprekers aan het woord die passend in het thema de agrariërs informeerden en inspireerden over kosten besparen, CO2 uitstoot terugwinnen en milieuvriendelijk ondernemen. Een van de sprekers was de heer Bijman van Thecogas, die de aanwezigen informeerden over de mogelijkheden voor kleinschalige mestvergisters. Een restproduct dat een gemiddeld bedrijf met 150 koeien ongeveer 160.000 kWh per jaar kan opleveren, wat ongeveer 50 huishoudens van energie kan voorzien. De heer Rutten vertelde over een onderzoek naar financiering van zonnepanelen zonder subsidie dat in opdracht van de Provincie is ingesteld. Tot slot gaf de heer Wijsman een toelichting op de winst die agrarische bedrijven kunnen behalen door energie te besparen. De ervaringen van de drie sprekers spraken de aanwezigen zeer aan en de avond eindigde in interessante discussies.

De gemeente Montfoort hoopt dat de bijeenkomst ook echt iets in gang heeft gezet bij de aanwezigen en heeft aangegeven een vervolg te organiseren in de vorm van een excursie. Geïnteresseerden worden daar later over geïnformeerd.

De presentaties zijn vanaf donderdag 24 november te vinden op www.milieudienstnwu.nl.