Afbraak logopedie in zorg en onderwijs baart beroepsgroep zorgen


WOERDEN, 20111122 -- Zowel het ministerie van VWS als gemeenten bezuinigen fors op logopedie. VWS kort 5 miljoen euro op het tarief voor logopedie in de basisverzekering. Tientallen gemeenten bezuinigen op de jeugdgezondheidszorg waardoor preventieve logopedie voor jonge kinderen (0-6 jaar) met een taal- of spraakprobleem verdwijnt. Hierdoor neemt de vraag naar logopedie in de eerstelijnszorg toe, met als gevolg een ‘strafkorting’. “De bezuinigingen op logopedie in de eerste lijn en op preventieve logopedie moeten stoppen, omdat goede, wijkgerichte en efficiënte zorg verdwijnt die de kans op een gezonde ontwikkeling van kinderen vergroot,” aldus de NVLF.

Als kinderen te laat bij de logopedist komen, zijn er vaak meer behandelingen nodig dan wanneer een kind vroegtijdig wordt gesignaleerd. Dit is een groot risico voor kinderen tussen de 2,5 en de 5 jaar met een taal- of spraakprobleem waarvan niet goed naar de oorzaak wordt gekeken. De jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau heeft over het algemeen niet de kennis van de taal- en spraakontwikkeling. Logopedisten in dienst van GGD’en of gemeenten herkennen de signalen wel en kunnen aanvullend onderzoek doen.


Als kinderen met logopedische klachten niet of te laat worden behandeld, kunnen ze niet meekomen op school. Hun leerprestaties (schrijven, lezen, rekenen) zijn dan slecht.  Hierdoor lopen ze vast in het vervolgonderwijs, of ze volgen een opleiding op een te laag niveau. Laaggeletterdheid is vaak een gevolg van te weinig afgestemd onderwijs. Kinderen met een taalspraakprobleem begrijpen namelijk de informatie niet goed en kunnen de lessen niet volgen. De bezuiniging op het Passend onderwijs vergroot dit probleem nog meer.


Een laagdrempelige infrastructuur van kwalitatief goede zorg staat onder druk. “Het behandelen op grond van de medische noodzaak wordt door het overheidsbeleid ondergeschikt gemaakt aan de kosten. Die moeten immers van VWS omlaag, of zijn volgens gemeenten overbodig. Maar minder geld voor logopedie betekent minder langdurig behandelen dan medisch gewenst is. Of helemaal niet behandelen, waardoor patiënten het recht op zorg wordt afgenomen.” 


Preventieve logopedie


Preventieve logopedie is zorg aan kinderen tussen 0-6 jaar. Logopedisten onderzoeken kinderen die problemen hebben met de taal of spraak. Zo’n 10 procent van de kinderen heeft een taal of spraakprobleem. Daarmee is het een van de meest voorkomende problemen. Wanneer een kind slechter spreekt dan de norm is er sprake van een taalontwikkelingsachterstand. De taal ontwikkelt zich te langzaam. Soms is er alleen een probleem met het spreken, maar een kind kan ook moeite hebben met spreken én begrijpen van taal.


Door  het vroegtijdig signaleren en onderzoeken voorkomt de logopedist in dienst van de GGD of de gemeente dat een achterstand in de taal- of spraakontwikkeling erger wordt. Meestal is een kortdurende behandeling van het kind en adviezen aan de ouders voldoende om verbetering te krijgen in de taal / spraak. Voor een langdurige behandeling krijgen ouders het advies om een vrijgevestigd logopedist in de eerste lijn in te schakelen. Bij complexe, meervoudige problematiek wordt een kind voor aanvullend onderzoek doorverwezen naar een audiologisch centrum.


“Zolang de overheid miljoenen euro’s aan extra taalonderwijsprogramma’s uitgeeft, terwijl de pedagogisch medewerkers er niet voor zijn opgeleid maar de deskundigheid van de logopedist wel buiten spel wordt gezet, zijn de bezuinigingen op preventieve logopedie en op logopedie in de eerste lijn onbegrijpelijk en moeten stoppen”, aldus de NVLF.





Ingezonden persbericht