Ingezonden persbericht

Arnhem, 14 oktober 2011

Woorden en lichamen gaan elkaar te lijf |

LIstEn & See (LIES), een coproductie van Toneelgroep Oostpool en WArd/waRD - Ann Van den Broek

()
Toneelgroep Oostpool en WArd/waRD spelen vanaf november 2011 de voorstelling LIstEn & See. In LIstEn & See (LIES) zoeken choreograaf Ann Van den Broek en regisseur Marcus Azzini met een groep van negen performers, - dansers en acteurs - naar het sprekende lichaam. Het lichaam toont zich aan de ander, het kan niet liegen. In LIstEn & See gaan woorden en lichamen elkaar te lijf. De speelperiode van LIstEn & See is van 22 november 2011 tot en met 31 januari 2012 en de première vindt plaats op donderdag 1 december in Stadsschouwburg Amsterdam.

Dat juist Ann Van den Broek (WArd/waRD) en Marcus Azzini (Toneelgroep Oostpool) samenwerken is geen toeval: de choreografieën van Van den Broek bezitten theatrale kracht, zijn dramatisch in gevoel en inhoud. En het theater van Azzini ontleent zijn zeggingskracht aan de onconventionele combinatie van beweging, beeld en tekst.

Het lichaam toont zich aan de ander, het kan niet liegen. Woorden kunnen kiezen: ze lopen eerlijk met het lichaam op, of gaan er tegen in door te liegen. Alles hangt ervan af hoe wezenlijk je je aan een ander wil, kan of mag tonen.

In LIstEn & See (LIES) rennen woorden en lichamen met een keihard verlangen op elkaar in. Weer en weer en weer. Angst overwinnend. Met duizend uitgestrekte armen en over zichzelf heen vallende woorden zoeken zij. Om eerlijk te worden over wat ze voelen, om eerlijk te worden over wat ze denken. Om één gedachte te dragen, waarin gedachte en gevoel samenvallen. In een alomvattende omhelzing die knelt en steunt, bijeenhoudt en beklemt.

met | Nhung Dam, Jan Deboom, Joep van der Geest, Bram van der Heijden, Andreas Kuck, Cecilia Moisio, Bas van Rijnsoever, Judit Ruiz Onandi en Dario Tortorelli | concept, regie en choreografie Marcus Azzini en Ann Van den Broek | tekstbijdragen Hannah van Wieringen | scenografie Theun Mosk | kostuums en styling Marcus Azzini en Ann Van den Broek | lichtontwerp Bernie van Velzen | muziek- en soundcompositie Arne Van Dongen | repetitor Frauke Mariën |regieassistentie Bram Jansen | understudy Emma Seresia |

Over Toneelgroep Oostpool |
Toneelgroep Oostpool uit Arnhem is een van de acht grote toneelgezelschappen van Nederland en maakt als zodanig deel uit van de 'basisinfrastructuur' voor het theater. Het gezelschap speelt in schouwburgen, vlakke-vloertheaters en op locatie en brengt vijf à zes producties per jaar uit.
Toneelgroep Oostpool heeft een eigen vlakke-vloertheater in Arnhem, Huis Oostpool. Het gezelschap kent twee huisregisseurs, Marcus Azzini en Erik Whien, die werken onder een artistiek directeur, Rob Klinkenberg. Zakelijk directeur is Ruud van Meijel. Er is een ensemble van jonge acteurs, dat per productie wordt aangevuld met (vaste) gasten. Toneelgroep Oostpool is landelijk en zelfs internationaal georiënteerd, maar ziet Arnhem en Oost-Nederland als zijn thuisbasis. Zij werkt samen met o.a. de ArtEZ Toneelschool en werkplaats Generale Oost en voert bovendien een veelzijdig educatieprogramma uit. Toneelgroep Oostpool is een energiek en getalenteerd gezelschap van jonge kunstenaars die zo persoonlijk mogelijk werken, maar niet klein, bewust van de wereld om hen heen. De acteur is wat ons theater drijft. Toneelgroep Oostpool is gesteld op zijn publiek en gaat bij iedere voorstelling uit van de bijzondere band tussen speler en toeschouwer, die samen een gemeenschap vormen. De kwaliteit van die ervaring staat voorop.

Over WArd/waRD - Ann van den Broek |
WArd/waRD (Antwerpen, B) is in november 2000 opgericht om het choreografisch werk van Ann Van den Broek mogelijk te maken. Sinds de oprichting heeft vzw WArd/waRD een aantal producties geproduceerd en gecoproduceerd.
Door de enorme stroomversnelling waar haar creaties in terecht kwamen in Nederland, besloot Ann Van den Broek in 2008 ook een Stichting WArd/waRD (Den Haag, NL) op te richten.
In de voorbije jaren is daarmee een structuur opgebouwd waarbinnen Ann Van den Broek in continuïteit producties heeft gemaakt, die hun basisspreiding zowel in Nederland als Vlaanderen hebben. Zo toont Ann Van den Broek aan dat werken vanuit twee landen geen belemmering hoeft te zijn, maar dat het juist kracht geeft. Het geeft haar als maker een unieke positie; een positie die niet conformeert aan een bepaald land of aan de danstrends die er binnen dit land heersen. Het is een visie die haar werk steeds sterk heeft bepaald en dat ook zal blijven doen in toekomstige projecten.
De herhaling van Ward in de naam impliceert de dualiteit die altijd aanwezig is in het werk van Ann Van den Broek. De titel raakt de kern van het karakter van de organisatie; Er is niet één Ward, er is er nog een, een spiegelbeeld, een schaduwzijde, een geweten, een sparringpartner. Deze andere Ward staat voor de kunstenaars en anderen met wie wordt samengewerkt, maar ook voor het publiek. Communicatie is het sleutelwoord zowel met kunstenaars als met publiek. In deze context en sfeer probeert de organisatie een creatieve en inspirerende omgeving te creëren waar de medewerkers zich kunnen ontplooien.

Einde persbericht


Noot aan de redactie:
Voor nadere informatie, foto's en interviews kunt u contact opnemen met Birgit Bergman, medewerker public relations/pers van Toneelgroep Oostpool, telefoon (026) 35 390 35, birgit@toneelgroepoostpool.nl.
Op http://www.toneelgroepoostpool.nl vindt u een speciale perspagina waarop u kunt inloggen, met downloads van foto's en artikelen.

Bijlagen:
> voorpublicatiefoto LIstEn & See (fotografie Annaleen Louwes, naamsvermelding verplicht)
> speellijst LIstEn & See