Budgetcoaching kan gedwongen huisuitzetting voorkomen


Rotterdam Regio, 20111122 -- Gedwongen huisuitzettingen van huurders door woningcorporaties en andere vastgoedeigenaren kunnen worden voorkomen indien tijdig wordt ingegrepen. De Rotterdamse dienstverlener Be-Zet biedt daarvoor een nieuw hulpmiddel, budgetcoaching. Door het inzetten van de budgetcoach bespaart de vastgoedeigenaar zich de kosten, tijd en moeite van een incassotraject. Bovendien beschermt deze hiermee zijn vastgoed en realiseert daarmee een beter rendement. Tegelijkertijd krijgt de huurder kosteloos de kans om zijn financiële huishouding op orde te krijgen. Eerdere ervaringen wezen uit dat inzet van de budgetcoach direct leidt tot beter betalingsgedrag en minder huisuitzettingen.

Zicht op geldzaken
Be-Zet werkt samen met een gecertificeerde budgetcoach. Deze helpt de huurder om diens inkomsten, uitgaven en schulden in kaart te brengen. Ook verschaft hij informatie en advies aan de huurder en ondersteunt bij het aanvragen van toeslagen. “Veel mensen weten niet dat zij voor toeslagen in aanmerking komen”, aldus Cor Vogelaar, partner bij Be-Zet. “Zij laten soms een aanzienlijk bedrag liggen, waarmee ze wellicht direct hun betalingsachterstand kunnen oplossen.” Indien het niet anders kan, wordt de huurder begeleid naar een andere woonruimte. De achterstand wordt dan kwijtgescholden en in de meest schrijnende situaties betaalt de huurder een periode geen huur in zijn nieuwe onderkomen. Zo kan de huurder financieel op adem komen en met een schone lei beginnen.

Over Be-Zet
Be-Zet is een dienstverlener voor vastgoedeigenaren, woningcorporaties en beheerders. Het dienstenpakket omvat verhuur van woonruimte, leegstandbeheer, controle & toezicht, huisbezoeken en budgetcoaching.

Latifa Aboutaleb van Werken & Zo staat achter dit initiatief. “Mensen kunnen bovendien geholpen worden door ze te begeleiden naar een betaalde baan om de vicieuze cirkel te doorbreken. Het koppelen van werkgelegenheid aan deze dienst van Be-Zet zou een mooie optie zijn”.