Politie Limburg-Noord

Een dreigtweet is geen grap


Datum: 17-11-2011
Tijd bericht: 15:50
Plaats: Limburg-Noord

Chat mee over bedreigingen via internet

Een bedreiging via PingChat!, Twitter, een krabbel op Hyves of een MSNgesprek lijkt misschien minder erg of serieus dan een bedreiging op straat, maar niets is minder waar. Het is en blijft een bedreiging en dus strafbaar! Zit jij met vragen over bedreigingen via internet of wil jij over andere zaken in gesprek met de politie? Chat dan op dinsdag 22 november van 19.00 uur tot 21.00 uur mee met jeugdagenten via www.vraaghetdepolitie.nl!

Internet is belangrijk in onze samenleving. We zoeken informatie, kijken filmpjes, luisteren muziek, plannen onze vakantie, maken vrienden en houden contact met hen. Allemaal heel leuk, maar de virtuele wereld heeft ook een andere kant. Soms worden jongeren bijvoorbeeld lastig gevallen of zelfs bedreigd via social media. De politie vindt het belangrijk om iedereen ook op internet een veilige omgeving te bieden. Daarom treedt zij op tegen deze vormen van criminaliteit en gaan agenten graag met jongeren in gesprek hierover. Dat laatste gebeurt onder andere met chatsessies om zo iedereen de kans te bieden om op een laagdrempelige manier vragen te stellen of hun verhaal te delen met een politieagent.

Anoniem en privé chatten
Jeugdagenten Inge Strijbos en Jeroen Karis van de Politie Limburg-Noord zijn op 22 november tussen 19.00 uur en 21.00 uur online om te chatten. Dat mag gaan over bedreiging via internet, maar ook over allerlei andere onderwerpen. Voor elke vraag wordt een passend antwoord gezocht. De chat is anoniem en jongeren kunnen ook een privéchat met de politieagenten voeren. Deze gesprekken worden vertrouwelijk behandeld en zijn onzichtbaar voor andere chattende jongeren. Op de site www.vraaghetdepolitie.nl is meer informatie te vinden over het chatten met de politie en 101 andere zaken.

Interactief
De informatie op www.vraaghetdepolitie.nl sluit goed aan bij wat jongeren willen weten. Jongeren hebben namelijk zelf aangegeven wat hun vragen zijn en die staan op de site. Alle vragen zijn ingedeeld op onderwerp. Op de site staan veel korte films die antwoord geven op vragen van jongeren en die meestal door jongeren zelf gemaakt zijn. Bezoekers van de site kunnen niet alleen zoeken naar antwoorden, maar ook rechtstreeks een vraag aan de politie stellen. Zo is de site interactief en blijft hij veranderen doordat hij wordt aangevuld met nieuwe vragen.

12 - 16 jaar
Jongeren tussen de 12 en 16 jaar zijn voor de politie een lastig bereikbare groep. Uit onderzoek bleek dat 12- tot en met 16-jarigen worstelen met allerlei veiligheidsvragen. Ze zien bijvoorbeeld dat klasgenoten blowen in de pauze en vragen zich af of dit strafbaar is. Ook wordt er op scholen veel gesproken over loverboys. Maar, hoe zit het nou ècht? Het antwoord op dit soort vragen horen ze graag van de politie, omdat ze de politie als een betrouwbare bron zien.