Strengere regels voor voedseletikettering

22/11/2011 13:53

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Weet wat u eet dankzij een duidelijk, volledig en goed leesbaar etiket

Op het etiket van voedingswaren moeten in de toekomst nieuwe verplichte vermeldingen over voedingsinformatie, allergenen en/of de herkomst van producten of ingrediënten worden aangebracht.

De nieuwe reglementering van het Europees parlement en de Raad over de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten die vandaag, 22 november, wordt gepubliceerd, is het gevolg van het politiek akkoord dat tijdens het Belgisch voorzitterschap van de EU in 2010 tussen de 27 lidstaten werd bereikt. De FOD Volksgezondheid en de FOD Economie zijn verantwoordelijk voor de implementatie van deze reglementering in ons land.

De nieuwe regelgeving over de etikettering van voedingsmiddelen herneemt de bestaande regels, maar breidt die gevoelig uit om de consument toe te laten bewuste en correcte aankopen te doen. Bovendien zijn er een aantal specifieke criteria zoals een minimale lettergrootte opgenomen om de etiketten voor iedereen goed leesbaar te maken.

Een eerste aanpassing van de etiketten op voedingsmiddelen betreft de voedingswaarde-etikettering. Die moet in de toekomst verplicht op bijna alle voorverpakte voedingsmiddelen worden vermeld. Het gaat om de energiewaarde, het vetgehalte en de hoeveelheid verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Om verwarring te vermijden wordt natrium in de toekomst als 'zout' aangeduid.

Ten tweede krijgen allergenen een prominente plaats op het etiket. Op voorverpakte voedingswaren moesten allergenen al langer worden vermeld, maar deze informatie moet nu ook duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de ingrediënten, bijvoorbeeld door een ander lettertype of een andere kleur. Dit moet voorkomen dat consumenten met een voedselallergie verkeerde voeding kopen. Ook op voedingswaren die niet voorverpakt zijn, moeten allergenen in de toekomst worden vermeld, zelfs in de horeca. Hoe dit in de praktijk precies zal worden toegepast moet elke lidstaat nog bepalen.

Het land van oorsprong vermelden, ten derde, was al een verplichting voor rundvlees. Deze maatregel zal uitgebreid worden naar varkensvlees, schapenvlees, geitenvlees en gevogelte. Bovendien, als op het etiket van een voedingsmiddel specifiek de herkomst wordt vermeld (bvb. "yoghurt met aardbei geproduceerd in België") maar één of meer van de voornaamste ingrediënten (bvb. melk of aardbeien) een andere oorsprong hebben, dan moet dit expliciet worden vermeld.

Tot slot wordt meer nadruk gelegd op de oorsprong van plantaardige oliën en vetten. Nu volstaat een algemene vermelding, in de toekomst zal de bron moeten worden bekendgemaakt: koolzaadolie, palmolie, -

Voor de meeste nieuwe maatregelen geldt een overgangsperiode van drie jaar zodat de producenten voldoende tijd hebben om de etiketten aan te passen. De verplichte vermelding van de voedingswaarde-etikettering moet ten laatste over vijf jaar in voege zijn. Tijdens de overgangsperiode zullen de Europese Commissie en de lidstaten zich buigen over de implementatiemaatregelen, meerbepaald over de leesbaarheid van de etiketten, de vermelding van herkomst en de allergenenvermelding.

De controle op de toepassing van deze maatregelen is in handen van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie.

Contactpersoon :

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid

0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel