Ingezonden persbericht


22 november 2011

Agrarische sector verdient als kloppend hart
van Noord-Holland erkenning met Greenport

Als kloppend hart van Noord Holland verdient de agrarische sector voor het noordelijk deel van die provincie een extra Greenport. "In economische waarde en innovatie streeft deze regio meerdere bestaande Greenports voorbij", zei Gedeputeerde Statenlid Jaap Bond vanmorgen in Tuitjenhorn tijdens de jaarlijkse Dag van LTO Noord. Hij was positief gestemd over die erkenning omdat in de Tweede Kamer volgens hem hier voor een meerderheid lijkt te bestaan. Deze regio verdient het, stelde ook Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I), die de toezegging deed dat het gebied volwaardig zal kunnen meeprofiteren van het bestaande Greenportconcept.

Aanmerking als Greenport is belangrijk voor toekomstige investeringen en voorzieningen in het gebied, waar ook het rijk dan financieel de schouders onder zet. Alle betrokken partijen, provincie, gemeenten, sector en ketenpartijen, kennis en onderzoek zijn eensgezind: de status Greenport moet er komen omdat de economische kracht en de betekenis voor de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse tuinbouw met cijfers en feiten uit deze regio kunnen worden aangetoond. Een uitspraak van de Tweede Kamer zou de erkenning als zodanig veel dichterbij brengen.


1.100 LTO-leden
Decor voor de jaarlijkse dag van LTO Noord was dit keer Blankendaal Coldstores, waar maar liefst 1.100 leden van LTO Noord uit Noord Holland op af waren gekomen. Met de bijna vijftigjarige stichting Stivas, die zich toelegt op herstructureringsprojecten in de provincie, was gekozen voor het thema 'Grensverleggend ondernemen'. In die visie van LTO Noord-voorzitter Siem Jan Schenk past daarbij de grootste uitdaging voor de toekomst van de agrarische sector: een concurrerende land- en tuinbouw in combinatie met een aantrekkelijk landschap. Hij pleitte tegen de achtergrond van langlopende discussies rondde EHS en Natura 2000-gebieden vooral voor duidelijkheid en maatwerk voor de betrokken ondernemers nabij die gebieden. Voortdurende onzekerheid over bedrijfsontwikkeling noemde hij voor boeren één van de grootste frustraties van de afgelopen tien, vijftien jaar.

Maatregelen te rigide
Staatssecretaris Bleker zei over het nieuwe EU-landbouwbeleid, dat hij de voorgestelde vergroening beschouwt als een gegeven. Dat principe komt er, daar tegenin gaan is een verloren strijd, zo stelde hij. De door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen (wisselgewassen en 7% akkerbouwland als natuur) vindt hij te rigide en niet passen bij een intensief landbouwland als Nederland. Aan de doelen (bijdragen aan de biodiversiteit, een plus voor natuur- en landschapselementen) wil hij bijdragen leveren, maar zonder een rigide systeem en zonder een al te groot grondbeslag.

De vele belangstellenden werden nog verrast door inleidingen van Piet Blankendaal en AZ-trainer Gertjan Verbeek. De laatste ging in op de paralellen tussen topsport en ondernemen met als leidend thema 'presteren als lifestyle'. Weten wat je wilt, je doelen helder omschrijven en doen waar je goed in bent. Sport en ondernemen, het draait bij allebei om ambitie, doelstellingen en strategie.




Ingezonden persbericht