Ingezonden persbericht


Rotterdam | dinsdag, 22 november 2011

Eén miljoen euro voor maatschappelijke valorisatie

CBSG wint NGI Valorisation Award 2011

De jaarlijkse Valorisation Award van het Netherlands Genomics Initiative (NGI) editie 2011 gaat naar het Centre for BioSystems Genomics (CBSG). 'CBSG heeft de award ontvangen voor het initiëren van de Reizende DNA labs en de erkenning van de essentiële bijdrage van de andere deelnemende centres voor de landelijke implementatie van de DNA labs,' verklaart de jury, die bestaat uit de leden van NGI's Valorisation Advisory Board.

Binnen de onderzoeksactiviteiten van het CBSG staan tomaten en aardappels centraal. De maatschappelijke valorisatie activiteiten zijn specifiek gericht op middelbare scholieren.

Het CBSG heeft het eerste Reizende DNA lab ontwikkeld, een twee uur durende lables voor middelbare scholieren. Dit concept is later uitgerold op nationale schaal. In het VN Jaar van de Aardappel in 2008, heeft het CBSG een aantal activiteiten gecoördineerd, waaronder: de 'Hot Potato Tent' tijdens het nationale Food4You festival, de lancering van 's werelds eerste aardappelijs en een aantal sessies in het kader van de Kinderuniversiteit over extractie van aardappel-DNA met simpele huis-tuin-en-keukenmaterialen. Daarnaast heeft het Centre de tentoonstelling 'De evolutie draait door' van het Science museum Utrecht mee ontworpen. Dit was de meest succesvolle en best bezochte jaarlijkse tentoonstelling die ooit bij het museum is gehouden.

De NGI Valorisation Award is bedoeld om de overdracht van wetenschappelijke kennis naar het bedrijfsleven en de maatschappij te stimuleren. Met de Valorisation Award van dit jaar, wil NGI specifiek het NGI Genomics Centre belonen dat heeft bewezen excellent te zijn in maatschappelijke valorisatie: het gebruik van onderzoeksresultaten ten voordele van de maatschappij.

De Valorisation Award 2011 is uitgereikt tijdens het Life Sciences Momentum 2011 door Godelieve van Heteren (Rotterdam Global Health Initiative), lid van de NGI Valorisation Advisory Board. Dit adviesorgaan geeft zowel de Raad van Toezicht als de directeur van NGI strategisch advies op het gebied van valorisatie. Daarnaast treedt deze raad op als jury voor de NGI Valorisation Award. De raad bestaat verder uit Rudy Dekeyser (Vlaams Instituut voor Biotechnologie, voorzitter), Clemens van Blitterswijk (Universiteit Twente), René Kuijten (Life Sciences Partners), Angus Livingstone (University of British Colombia) en David Owen (ex-Medical Research Council Technology).

Stimuleren van valorisatie als grote ambitie
De NGI Valorisation Award is slechts een van de manieren waarop NGI valorisatie wil bevorderen. Valorisatie van onderzoeksresultaten is altijd al één van de belangrijkste pijlers geweest van NGI. De mogelijkheid om op een effectieve manier in een vroeg stadium onderzoeksresultaten te evalueren, is een van de belangrijkste factoren bij het vertalen van deze resultaten in succesvolle toepassingen. Daarnaast moeten de benodigde financiering en expertise zo vroeg mogelijk worden toegezegd. NGI heeft in totaal 35 miljoen euro geïnvesteerd in zijn eigen valorisatieprogramma. Een significant deel van dit budget is gereserveerd voor de ondersteuning van spin-offs in de life sciences. Een compleet ondersteuningspakket voor start-ups is voor dit doel opgetuigd onder de naam LifeSciences@work.