Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 november 2011

Vragen van de leden Recourt (PvdA) en van der Steur (VVD) over de uitspraak van de Hoge Raad inzake kinderalimentatie bij schuldsanering.

aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie


* Heeft u kennis genomen van de uitspraak van de Hoge Raad waarbij de Hoge Raad vaststelt dat kinderalimentatie niet automatisch een preferente vordering is bij schuldsanering (en faillissement)? (LJN: BU4937, Hoge Raad , 11/03698 (CW 2634))


* Wat is uw algemene mening over de uitspraak van de Hoge Raad, waarin de Hoge Raad aangeeft geen uitspraak te kunnen doen over de algemene lijn ten aanzien van het bevoorrechten van kinderalimentatie omdat dit niet in de wet is opgenomen?


* Deelt u de mening dat bij een faillissement en bij schuldsanering, in het belang van het kind, kinderalimentatie voorrang moet krijgen boven andere schuldeisers? Zo nee, waarom niet?


* Herinnert u zich de brief van 15 januari 2010 waarin uw ambtsvoorganger toezegt het bevoorrechten van de vordering tot kinderalimentatie nader te onderzoeken (Tweede Kamer, 32 123 VI, 81)? Wat is de stand van zaken van dat onderzoek?


* Bent u bereid de wet zo veranderen dat kinderalimentatie een wettelijke preferente vordering wordt bij faillissement en schuldsanering? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wanneer kunnen wij uw voorstel verwachten?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag