Ingezonden persbericht


Woerden, 22 november 2011

MBO Raad en OCW sluiten akkoord
Professionalisering docenten en managers in 5 stappen

De kwaliteit van docenten en managers in het mbo zal de komende jaren verder verbeteren. Daartoe hebben de MBO Raad en Halbe Zijlstra, staatsecretaris OCW, een akkoord gesloten. Het akkoord bevat afspraken over professionalisering van het onderwijspersoneel, de bekwaamheid van het management, kwaliteitsverbetering van het HRM-beleid, instroomroutes personeel en prestatiebeloning. Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad is gelukkig met dit 5 stappen-akkoord. "De sterkte en de slagvaardigheid van het mbo wordt bepaald door de kwaliteit van onze medewerkers. Die kan nu verder omhoog."

Door de aard van haar opleidingen is het mbo essentieel voor het functioneren van de kenniseconomie. De medewerkers in het mbo spelen een cruciale rol bij het uitvoeren van de opleidingen. Het nu gesloten akkoord is een voorlopig hoogtepunt in de sociale innovatieslag die de sector een aantal jaren geleden inzette. Basis is, naast het Actieplan Focus op Vakmanschap en het Actieplan Leraar 2020, het Professioneel Statuut dat het mbo twee jaar geleden sloot met de vakbonden. Dit statuut regelt de wijze waarop de docent het onderwijs met zijn collega's organiseert. "Uniek voor het onderwijs en nog altijd enig in z'n soort,' zegt Jan van Zijl. 'De nu gemaakte afspraken tussen MBO Raad en OCW verhogen aanvullend daarop de vakbekwaamheid van de docenten en managers. En trouwens ook de instructeurs."

Enkele onderdelen 5 stappen
Van Zijl: "Om de afspraken vorm te geven gaan de mbo-instellingen onder meer vastleggen hoe en met welk resultaat zij hun onderwijspersoneel tot 2015 in staat stellen zich verder te ontwikkelen. Ook zal het mbo de in Leraar 2020 opgenomen ambitie steunen om het aantal masteropgeleide leraren substantieel te verhogen." Daarnaast ontwikkelt de MBO Raad onder andere een competentieprofiel voor het management. "We stellen ook onderhoudseisen vast die de instellingen gaan gebruiken voor scholing van de managers."" De MBO Raad trekt met de HBO-raad op om trajecten voor zij-instromers te verbeteren. Voor de prestatiebeloning hebben MBO Raad en OCW afgesproken dat een substantieel aantal mbo-instellingen gaan meewerken aan de experimenten. "Deze experimenten moeten duidelijk maken of prestatiebeloning werkelijk bijdraagt aan een hogere kwaliteit van het onderwijs," licht Jan van Zijl toe.

De gemaakte afspraken zal de MBO Raad vormgeven in samenwerking met diverse partijen zoals de Onderwijscoöperatie. Ook worden de instellingen actief gevolgd. "Professionalisering is maatwerk," aldus Jan van Zijl. "Het is dus belangrijk dat de instellingen voldoende invulling geven aan de afspraken en zonodig in worden ondersteund."

Noot voor de redacties,

Ingezonden persbericht