Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 22 november 2011

PvdA: spoorwegovergang met lange wachttijd vervangen door tunnel

De PvdA wil spoorwegovergangen waar je te lang moet wachten vervangen door tunnels. Het verkeer in dorpen langs het spoor staat regelmatig stil doordat spoorbomen lang dicht staan. Mensen moeten soms ontzettend lang voor dichte spoorbomen wachten en sommigen nemen zelfs grote risico's door er nog even snel onder- of tussendoor te gaan. Dat is levensgevaarlijk en dat wil PvdA-Kamerlid Jacques Monasch voorkomen. Daarnaast vindt de PvdA het belangrijk dat de politie, brandweer en ambulance overal zo snel mogelijk kunnen komen.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch: "Lang voor de spoorbomen wachten is ontzettend vervelend, maar het levert ook gevaarlijke situaties op: mensen gaan nog even gauw onder de bomen door. Dat kunnen we met tunnels voorkomen. We zorgen er zo ook voor dat een ambulance of brandweerauto zo snel mogelijk bij een ongeluk kan komen en niet onnodig lang voor dichte spoorbomen staat".

Kamerlid Jacques Monasch wil dat de minister een norm instelt voor het aantal minuten dat de spoorbomen per uur dicht mogen zijn. Dan wordt duidelijk waar de knelpunten zijn en wordt de minister gedwongen om in overleg met de gemeenten de problemen aan te pakken.

Als duidelijk is hoeveel knelpunten er precies zijn, moeten die zo snel mogelijk worden aangepakt. Voor de PvdA zijn de wettelijke normen voor de zogenaamde aanrijtijden van de politie, brandweer en ambulance heel zwaarwegend.

Met de bouw van tunnels op de drukste plaatsen is niet langer sprake van een wachttijd voor het spoor. Monasch: "Door tunnels te bouwen op de plekken waar de wachttijd te lang is, voorkom je gevaarlijke situaties en kunnen de ambulance en andere weggebruikers gewoon doorrijden."

Noot voor de redactie,

Partij van de Arbeid