Ingezonden persbericht


Uitgeverij Elmar

PERSBERICHT ­ 22 november 2011

Amerikanen fietsen niet...

Avonturiers die zeer sober levend met fiets of zeilboot de wereld bedwingen oogsten veel bewondering. Maar wat te denken van een 'gewone' burger die net zoiets probeert? Op de fiets Amerika doorkruisen. Van oost naar west, door het land van de auto, in het gezelschap van zijn vriendin. Dat kan niet goed gaan. En dat ging het ook niet altijd. Gijs van Middelkoop is die gewone man, en zijn ervaring heeft hij vastgelegd in het boek Amerikanen fietsen niet.
'Sinds wanneer hou jij van fietsen?' vroeg ze.
'Mijn hele leven al.'
'Je hele leven al? Laat me niet lachen man, je rookt de hele dag en je hebt niet eens een fiets,' zei ze meesmuilend... 'Maar vroeger was ik best sportief,' pruttelde ik. 'Ja vroeger, nou dat was wel dan wel heel erg
vroeger!' zei ze en liep hoofdschuddend de woonkamer in.

Op de tweede bladzijde van dit boek is de toon gezet. Hier geen heroïsch gevecht maar eerder een hilarisch verhaal. En daar zit nou juist de kracht van dit boek. Gijs van Middelkoop schrijft met een ferme dosis zelfspot over zijn tocht van 8.500 kilometer. Iedereen die het leest kan zich herkennen in de avonturen die hem overkomen. Hij schrijft in de eerste persoon, waardoor de lezer als het ware met hem meereist in zijn iets te zware fietstas.
Gijs koketteert bijna met zijn geringe sportieve prestaties (hij moest eerst uiterst moeizaam stoppen met roken), waardoor de ook niet zo sportieve lezer het gevoel krijgt dat ook hij wel eens zo'n avontuur zou kunnen beginnen. Het avontuur loopt overigens heel goed af. In vijftien boeiende verhalen neemt Gijs zijn lezer mee door het land van de auto. De tocht voert langs de Grand Canyon, langs een emotioneel ravijn, en langs Alcatraz. En hij heeft heel mooie foto's in het boek om het allemaal te bewijzen.

Amerikanen fietsen niet, van Miami naar San Francisco door het land van de auto
Tekst: Gijs van Middelkoop
Foto's: Aimée van Lijf
Uitgeverij Elmar BV
ISBN 9789038920450
Prijs: ¤ 17.95
Omvang: 230 pagina's
Full Colour, Paperback



Ingezonden persbericht